Da u Njemačkoj nije bilo razbojnika, ne bismo mi danas uživali u predikatnim vinima. Šef podruma dvorca Johannisberg pošao je 1775. biskupu po dozvolu za berbu, no na putu su ga oteli lopovi i zatražili otkupninu. Dva su tjedna prošla dok je biskup ispregovarao oslobađanje jadnog "kellermeistera", a za to vrijeme grožđe je prezrelo i zarazila ga je plijesan, Botrytis cinerea, koja nagriza kožicu bobica i može upropastiti nezrelo grožđe. Kad napadne bobice s dovoljnom količinom sladora, oplemenit će vino.
Takvo je bilo grožđe iz Johannisberga pa je slučajna kasna berba dala izvanredno vino. Počeli su namjerno ostavljali grožđe na trsju, i to sve dulje i dulje, pa danas, osim kasne, imamo i izbornu berbu grozdova, izbornu berbu bobica te izbornu berbu prosušenih bobica koja daje najbolja slatka vina. Ledena berba posebna je kategorija, grožđe se bere i preša na minus sedam stupnjeva, a po kvaliteti je između izborbe berbe bobica i prosušenih bobica.
U Hrvatskoj najviše predikatnih vina stiže iz Slavonije i Podunavlja, ali najbolja ipak rade Zagorci. Kod proizvodnje svakog vina, a posebno slatkih, vrlo su važne kiseline koje grožđe u hladnijem Zagorju lakše nakupi i dulje zadržava. Zato su zagorska slatka vina živahna, razigrana i puno ih se lakše pije nego ona iz toplijih kontinentalnih krajeva. Zagorci tvrde da su njihova predikatna vina najbolja jer su ih oni i izmislili. U prošlosti su vlasnici vinograda, a bili su to crkva i velikaši, pobrali onoliko grožđa koliko bi im trebalo da napune podrum. Ostatak bi ostavili na trsju da poberu kmetovi nakon što u podrumu odrade sve što je trebalo za velikaše. To je trajalo oko dva tjedna pa su kmetovi imali kasne berbe kao i oteti njemački podrumar.
Jako slatka vina i jako slatki deserti ne idu zajedno jer se "tuku", umjesto da se nadopunjuju. Zato manje slatka vina pristaju desertima, a ona najslađa zrelim sirevima te gusjoj jetri ili najfinijim paštetama. Treba reći da su najfinija predikatna vina i sama dovoljno dobar desert, a još bolji začin intimnom druženju s dragom osobom. Pa i afrodizijak.
Preuzeto sa dobartek.spar.hr