Predstavljanje knjige

„Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije“

Foto: PR FOTO
„Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije“
23.03.2015.
u 16:13
Predstavljanje knjige održat će se 24. ožujka 2015. u 18:00 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u „malom predvorju“, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb.
Pogledaj originalni članak

Predgovor autora prof. Uroša Ahčana (iz knjige):
„Čovjek je nekim bolestima doživotno obilježen. Na tijelu i duši ostaju ožiljci. Rak dojke ne ostavlja samo vanjske, vidljive tragove na ženskom tijelu. On može u trenutku pretvoriti ženu i majku u tjelesno i psihički bolesnu osobu, a sretnu obitelj u preplašenu djecu i muža. Godišnje u EU od raka dojke oboli 330.000 žena. Rak dojke će u budućnosti razvijenoga svijeta promijeniti život svakoj osmoj ženi, svakoj osmoj obitelji. U takozvanom razvijenom svijetu razvijena je i moderna tehnologija. Ona koja pruža mogućnost neograničena komuniciranja među ljudima, pogled u najskrivenije dijelove svijeta, istraživanja dalekog svemira. Koristimo nanotehnologiju i megakonstrukcije koje ljude ujedinjuju i razdvajaju.

Moderna medicina dio je razvijenoga svijeta i društvenoga blagostanja. Prije stotinu godina žene oboljele od raka dojke bile su podvrgavane vrlo teškim operacijama sa strahovitim posljedicama. Danas se možemo pohvaliti novim saznanjima iz područja genetike, ranim otkrivanjem bolesti, modernim slikovnim dijagnostičkim pretragama, liječenjem modernim lijekovima i novim tehnologijama radioterapije. Moderna medicina nije usmjerena samo na preživljavanje bolesnice, nego i na brzi oporavak i povratak u prijašnje stanje, pa čak i na stanje bolje od onoga prije bolesti. Napredno kirurško liječenje uz odstranjivanje oboljelog tkiva i rekonstrukciju nove dojke vraća ženi ne samo dojku, već i tjelesnu cjelovitost. Mi, liječnici, želimo svoje vrijeme iskoristiti na najbolji način, zalaganjem u radu u ambulantama i operacijskim salama te na usko specijaliziranim stručnim sastancima. Nažalost, o svojim uspjesima i novim mogućnostima nedovoljno obavještavamo široku javnost i druge liječnike. Zato su mnoge žene oboljele od raka dojke lišene svoje prvotne ljepote i tjelesno obilježene – one su Amazonke modernog vremena.

Ljudi su postali glasači i potrošači, dobro upoznati s novim generacijama mobilnih telefona, novim modelima automobila, kolekcijama odjeće, materijalnim dobrima, ali malo njih zna što moderna medicina može ponuditi ženi oboljeloj od raka dojke. Ova će vam knjiga stoga pomoći u donošenju važnih odluka, savladavanju straha u nepoznatoj sredini, među nepoznatim ljudima, u bolnici i operacijskoj sali. Knjiga je namijenjena pacijenticama, ali i liječnicima i medicinskom osoblju koji kao tim koriste svoje znanje te predano rade pomažući oboljelima od raka dojke. I na kraju, knjiga je namijenjena svima koji još ne žive u virtualnom svijetu, a žele saznati više o problemima modernog društva i mogućim rješenjima. Danas težimo k potpunosti, tjelesnoj cjelovitosti, slobodi, životnim radostima i stvaralaštvu. Muškarci i žene. Svi ravnopravni. Svi jednako važni. Svijet bez žena je prazan, svijet bez sretnih i veselih žena je žalostan. Učinimo svijet ljepšim! Zajedno.“ 

IZ Udruge SVE za NJU:
Knjiga obuhvaća niz fotografija pacijentica koje su se podvrgle rekonstrukciji dojke te njihove životne priče o liječenju raka i o tome što im za oporavak i rehabilitaciju značila rekonstrukcija dojke. Jedno poglavlje posvećeno je Centru za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU koja je uz Medicinsku nakladu izdavač hrvatskog izdanja. Motiv za ovaj projekt proizlazi iz potrebe da žene oboljele od raka dobiju točne i utemeljene informacije vezano uz suvremene oblike liječenja i rekonstrukcije. Osobito važan cilj je ohrabriti žene da „otvore“ pitanje rekonstrukcije dojke te da ih se ohrabri da potraže psihološku pomoć kod dijagnoze, tijekom liječenja i oporavka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr