rođen 1903.

Preživjeli iz holokausta kandidat za najstarijeg čovjeka na svijetu

Foto: DPA/PIXSELL
Preživjeli iz holokausta kandidat za najstarijeg čovjeka na svijetu
21.01.2016.
u 14:37
Kada mu je obitelj rekla da je kandidat za titulu najstarije osobe na svijetu, Kristal je na jidišu odgovorio: "Radost moje starosti".
Pogledaj originalni članak

Yisrael Kristal iz sjevernog izraelskog lučkog grada Haife, star 112 godina, kandidat je za najstariju osobu na svijetu, piše dnevni list Ha'aretz.

Kristal, rođen 15. rujna 1903. u Poljskoj, preživio je dva svjetska rata i nacistički koncentracijski logor Auschwitz u okupiranoj Poljskoj, a nakon Drugog svjetskog rata je emigrirao u Palestinu pod britanskom upravom. Kandidat za najstariju osobu na svijetu postao je nakon što je Japanac Yasutaro Koide preminuo u utorak, dva mjeseca pred 113. rođendan.

Kada mu je obitelj rekla da je kandidat za titulu najstarije osobe na svijetu, Kristal je na jidišu odgovorio: "Radost moje starosti".

No, preživjeli iz holokausta suočen je s birokratskom preprekom  prije nego ga se službeno prizna za najstariju osobu na svijetu.

Gerontology Research Group (GSG), međunarodno tijelo koje traga za ljudima starim barem 110 godina i koja verificira podatke te potom šalje popis u Guinnessovu knjigu rekorda, zahtjeva da kanidati predoče službeni dokument kao dokaz godina, a koji je izdan tijekom prvih 20 godina života. Najraniji dokument koji Kristal posjeduje je vjenčani list izdan u Poljskoj u dobi od 25 godina.

Kristal je rođen u gradu Zarnowu, a kada je 1914. izbio Prvi svjetski rat, osobno je vidio cara Franju Josipa. Godine 1920., kao 17-godišnjak, preselio se u Lodz kako bi radio u obiteljskoj slastičarnici. Slatkiše je nastavio raditi i u getu koji je uspostavljen 1940., a četiri godine kasnije je poslan u Auschwitz gdje mu je umrla supruga.

U Haifu je otišao 1950. sa svojom drugom suprogom i njihovim sinom.

U intervjuu za Ha'aretz 2012. nije ponudio nikakav recept za dugovječnost, ali je ipak dometnuo: "U logorima nismo baš imali što za jesti. Jedem da bih živio, ne živim za hranu. Sve što je previše nije dobro".

>>Najstarija osoba na svijetu umrla u 117. godini

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NE
nemanatrag
09:25 22.01.2016.

Rad oslobađa i život produžuje!

HH
helgin@hogar
16:12 21.01.2016.

da je bilo holokausta ne bi bio kandidat za najstarijeg covjeka!

MI
mitraljezac
16:26 21.01.2016.

ovo je porazna vijest za ovu drzavu koja se uporno zalaze za istrebljenje svega sto ne nosi toljagu na ramenu