Stop nasilju

Prijavite ga! Neke žene trpe nasilje i više od 50 godina

Foto: Arhivska fotografija
Prijavite ga! Neke žene trpe nasilje i više od 50 godina
24.11.2010.
u 09:00
Istraživanje o žrtvama nasilja i institucijama koje im pomažu proveo je Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa Ženskom sobom
Pogledaj originalni članak

Tipična žrtva nasilja (koja je prijavila nasilje stručnim ustanovama) ima između 36 i 45 godina, živi na selu ili u manjoj sredini, u braku je ili u vezi, ima dvoje djece, religija joj je u životu vrlo važna... Samo su to neki od podataka iz istraživanja “Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama/svjedocima nasilja u obitelji” koje je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (koji se obilježava 25. studenoga) proveo Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava iz Zagreba. Istraživanjem su obuhvaćene 183 žrtve nasilja u obitelji koje su se u trenutku provođenja istraživanja nalazile u nekom od skloništa ili su dolazile u savjetovališta. Sve su ispitanice žene, a najviše je žrtava u dobi od 41 do 45 godina (21%). Seksualno nasilje doživjelo je više od 50% žrtava, a u 26% slučajeva riječ je bila  o silovanju. Zabrinjavajuće je da je čak 40% njih trenutačno žrtva nekog oblika nasilja. Prema izjavama ispitanica, nasilje je trajalo od tri mjeseca do čak 51 godinu, a najviše ih je nasilju bilo izloženo do 20 godina (57%). Istraživanjem su obuhvaćeni i djelatnici mjerodavnih institucija, javnih ustanova i organizacija civilnog društva koji rade na problematici nasilja u obitelji.

– Ovo istraživanje provedeno je kako bi utvrdili koja je razina zaštite žrtava. Postoje pozitivni pomaci kod nas, ali ima još dosta mjesta za unapređenje – smatra mr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe.

Glavni su problemi koji se navode u radu sa žrtvama preopterećenost poslom (73%), nedostatak edukacija (55%), to što im rad sa žrtvama nije primarni fokus (52%)... Unatoč pozitivnim promjenama, u Hrvatskoj i dalje nedostaje broj potrebnih servisa za rad sa žrtvama nasilja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

OG
Oger
10:32 24.11.2010.

\"Tipicnoj zrtvi nasilja je religija vrlo vazna\" Tim zenama je vaznije sto pop kaze umjesto njenog vlastitig ponosa i njene djece koja sve to gledaju. Tako istovremeno odgajaju nasilnike i nesigurne ljude. Tako nastaju prave hrvatske \"muskarcine\" koji svoju slabost iskaljavaju na fizicki slabijima.

MI
mica1111
10:44 24.11.2010.

...svi smo mi od reda svakodnevno u nekoj vrsti nasilja... ...i od muža...i od žena...i od šefa...i od države i od bezobraznih službenika... ...i od neodgojene djece...i od zločeste braće...djeca od zločestih profesora...profesori od zločeste djece... ...nitko tu ne može nikom posebno pomoći,odnosi među bračnim partnerima puno su složeniji,da bi se moglo objasniti zašto žrtva trpi nasilje... ...zašto trpe...trpe jer one imaju svoje razloge...možda bi još više patile da se maknu od nasilnika... ...po meni najvažnije je znati ili bar pokušati naći rješenje kako sa nasilnikom onda u takvim uvjetima živjeti... ...sigurno postoje i situacije kad to ni pod kojim uvjetima nije moguće... ...do kud sežu granice trpljenja,to samo žene mogu odrediti...

IS
istima
09:58 24.11.2010.

.... Neke žene trpe nasilje i više od 50 godina ....... neki muškarci isto tako.