je li iskra nestala?

Primjećujete li ih? Ovo je 5 znakova da u vašem odnosu više nema seksualne privlačnosti

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
03.06.2024.
u 20:26
Pogledaj originalni članak

Osim čvrstog povjerenja i učinkovite komunikacije, seksualna privlačnost jedan je od najvažnijih elemenata svake sretne i zdrave veze. Ali, ponekad ta seksualna kemija može rasti i slabjeti - osobito u dugotrajnim vezama. Prije nego što zaronimo u pitanje zašto, razjasnimo jednu stvar: samo zato što više niste željni trgati odjeću sa svog partnera ne znači da ste osuđeni na propast. Postoji toliko mnogo drugih ključnih aspekata koji čine vezu uspješnom - uključujući emocionalnu intimnost, emocionalnu sigurnost, uzajamno poštovanje te zajedničke vrijednosti i ciljeve, piše Best Life. Evo nekoliko znakova da vas partner seksualno ne privlači.

1. Više ne maštate o svom partneru: Jedna je stvar ako uopće niste zainteresirani za seks. Ali, sasvim je drugo ako ste taj interes izgubili samo kada je u pitanju vaš bračni partner. Prema Kate Balestrieri, licenciranoj psihologinji i certificiranoj seksualnoj terapeutkinji, nije neuobičajeno povremeno maštati o drugim ljudima. Međutim, ako vaše seksualne fantazije uključuju samo druge, to bi mogao biti problem. 

Ovo ne mora nužno biti nešto zbog čega biste trebali biti zabrinuti, jer je normalno da manje maštate o nečemu što već redovito dobivate’, objašnjava seksologinja Suzannah Weiss, ‘Ipak, to može biti znak da je vrijeme da svom seksualnom repertoaru dodate nešto novo kako bi ponovno postao uzbudljiv’. Obratite pozornost također ako se osjećate uzbuđeno kada vidite zgodnog muškarca ili ženu u trgovini, ali ste potpuno izgubili interes za seks kada se vratite kući svom partneru.

2. Uvijek ste zaposleni kako biste izbjegli fizičku intimnost: Jedan od glavnih znakova da vas netko više ne privlači, prema stručnjacima, je pronalaženje načina da izbjegnete svaku priliku za seksualnu intimnost. Balestrieri napominje da bi to moglo uzmicanje od ljubljenja, grljenja ili čak držanja za ruke. ‘Ove se geste mogu činiti više kao obveze, a ne kao dobrodošli izrazi ljubavi’, objašnjava ona.

Schoen ističe da se možete čak i zatrpati obavezama - recimo, provesti nekoliko dodatnih minuta na telefonu ili odgovarati na e-poštu - kao podsvjesnu strategiju za izbjegavanje seksa s partnerom. ‘Možda ćete izbjegavati započinjanje seksa ili se osjećati ravnodušno kada vaš partner to napravi, dodaje Michelle Herzog, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, ‘I mogli biste se uhvatiti kako se povlačite od fizičkog dodira ili se zbog toga osjećate neugodno’. 

3. Lako vas je omesti tijekom seksa.: Normalno je ako vam misli povremeno odlutaju tijekom seksa, osobito tijekom stresnog ili napornog tjedna kada imate puno toga na mislima. Ali, što ako tijekom seksa s partnerom stalno razmišljate o drugim stvarima - na primjer, što ćete skuhati za večeru ili kako ćete od šefa tražiti povišicu? Prema Sofie Roos, licenciranoj seksologinji i terapeutkinji za parove, to bi mogao biti znak upozorenja da gubite seksualnu privlačnost. To pokazuje da prolazite kroz pokrete seksa umjesto da u potpunosti uživate u njemu.

4. Odbojnost: Male sitnice koje su vas uzbuđivale odjednom su postale odbojne. ‘Možda ćete se lakše osjećati uvrijeđenim ili odbojnim prema partneru’, objašnjava Weiss. Prema Schoen, to se događa kada ih počnete promatrati kroz negativnu leću - iznenada, čak i ljupke stvari na njima djeluju dosadno.

5. S partnerom teže postižete orgazam: Postoji nekoliko potencijalnih krivaca za poteškoće u postizanju orgazma - uključujući hormonske promjene, pa čak i određene lijekove. Ali, ako ne osjećate nikakve zdravstvene promjene i nikad vam prije nije bilo teško doživjeti orgazam s partnerom, obratite pozornost ako to odjednom postane problem. ‘Nedostatak orgazma može biti način na koji tijelo kaže 'ne' tom partneru’, kaže Weiss, ‘Također biste mogli imati poteškoća s uzbuđenjem s tom osobom. Ovi problemi mogu biti pokazatelj loše kemije ili jednostavno mogu značiti da nešto nije u redu i da par mora poraditi na svom seksualnom odnosu’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.