zaštita morskog života i okoliša

Pripazite da ne biste platili kaznu: Ove zemlje zabranile su korištenje nekih krema za sunčanje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
02.07.2024.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Krema za sunčanje neophodan je dio svakog odmora ljeti, ali jeste li znali da su neke kreme za sunčanje sada zabranjene u određenim dijelovima svijeta? Kemijska sredstva za zaštitu od sunca pokazala su se štetnima za koraljne grebene i morski životi uzrokujući izbjeljivanje i ubijanje ličinki koralja, pa su ih neka odredišta za odmor zabranila, piše People4ocean. 

Havaji: Kako bi sačuvala svoje koraljne grebene, država Havaji je 1. siječnja 2021. zabranila kreme za sunčanje s oksibenzonom i oktinoksatom. Ovaj se zakon odnosi na sve komercijalne trgovine koje prodaju kreme za sunčanje na Havajima. Turisti koji putuju na Havaje trebali bi kupiti mineralne kreme za sunčanje kako bi se pridržavali zabrane. 

 

Key West, Florida: Grad Key West na Floridi izglasao je zabranu prodaje štetnih krema za sunčanje 2019. kako bi zaštitio svoje grebene. U kontroverznom potezu, guverner Floride ukinuo je zabranu 2020. godine, čime je postala neslužbena. Unatoč tome, Key West i dalje ostaje pri načelnom stavu protiv opasnih krema za sunčanje. Od javnosti se traži da vodi računa o sastojcima kreme za sunčanje i kako oni mogu utjecati na okoliš.

Palau: Palau, smješten u Tihom oceanu, poznat je po čistom plavom moru i raznolikom morskom životu. Kako bi zaštitio svoje prirodne resurse, Palau je zabranio prodaju i upotrebu 12 kemikalija u kremama za sunčanje za koje je dokazano da su štetne za grebene. Zabrana je stupila na snagu u siječnju 2020. 

Djevičanski otoci: U ožujku 2020. Djevičanski otoci zabranili su kreme za sunčanje s oksibenzonom, oktinoksatom i oktokrilenom. Odluku su temeljili na godinama istraživanja utjecaja ovih kemikalija na koraljne grebene. Očekuje se da će zabrana pomoći u očuvanju dragocjenih resursa koraljnog grebena na otoku.

Aruba: Karipski otok Aruba, koji je dio Nizozemske, također je poduzeo mjere za zaštitu svog podvodnog svijeta. Kreme za sunčanje koje sadrže sastojak oksibenzon zabranjene su od 2020. godine, prenosi Njemačka tiskovna agencija.

Meksiko: Meksiko nema zakon koji vrijedi za cijelu državu, ali neka popularna odredišta za odmor ne odobravaju kreme za sunčanje koje sadrže štetne sastojke.Turistička područja u Yucatánu i Tulumu, kao što su Riviera Maya – koja uključuje Cancún -, Playa del Carmen i otok Cozumel, kao i vodeni parkovi kao što su Xcaret Park, Xel Ha i Garrafon Natural Reef Park, potiču turiste da koriste samo prirodne kreme za sunčanje.

Bonaire: Bonaire se nalazi uz obalu Venezuele, ali je kao i Aruba dio Nizozemske. Od 2021. kod nas su također zabranjene kreme za sunčanje koje sadrže sastojke oksibenzon i oktinoksat.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.