za blagdanski stol

PRIPREME ZA USKRS: Isprobajte recept za tradicionalni uskršnji kruh!

Foto: Shutterstock
PRIPREME ZA USKRS: Isprobajte recept za tradicionalni uskršnji kruh!
29.03.2024.
u 10:30
Oduševit ćete cijelu obitelj
Pogledaj originalni članak

Pinca je tradicionalni kruh koji se za Uskrs priprema diljem hrvatskih domova, a on se onda nosi na blagoslov u crkvu zajedno s drugom blagdanskom hranom. 

Delicija bez koje je Uskrs nezamisliv pripravlja se diljem svijeta, a mi vam donosimo recept koji će uljepšati svaki uskršnji doručak, piše Food&Mood. 

VEZANI ČLANCI:

Sastojci: 

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  •  20 g svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećera
  • 0,3 dl ruma
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 0,3 dl ulja 
  • 3 žumanca
  • 200 g maslaca
  • 10 g oraha
  • 20 g badema
  • 20 g grožđica

Priprema: Kvasac umiješati u toplo mlijeko, dodati malo šećera i brašna. Preostalo brašno prosijati, a u ostatku mlijeka razmutiti jaja. U tu smjesu dodati dignuti kvasac i ostale sastojke te dobro zamijesiti. Tijesto staviti u zdjelu, prekriti i ostaviti da se diže najmanje pola sata. Oblikovati kuglu, premazati je mlijekom, posuti grožđicama, nasjeckanim bademima i orasima. Peći 30 minuta na 150 stupnjeva.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija! 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.