Pinca je tradicionalni kruh koji se za Uskrs priprema diljem hrvatskih domova, a on se onda nosi na blagoslov u crkvu zajedno s drugom blagdanskom hranom.
Delicija bez koje je Uskrs nezamisliv pripravlja se diljem svijeta, a mi vam donosimo recept koji će uljepšati svaki uskršnji doručak, piše Food&Mood.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 1,5 dl mlijeka
- 1 vanilin šećera
- 0,3 dl ruma
- prstohvat soli
- naribana korica jednog limuna
- 0,3 dl ulja
- 3 žumanca
- 200 g maslaca
- 10 g oraha
- 20 g badema
- 20 g grožđica
Priprema: Kvasac umiješati u toplo mlijeko, dodati malo šećera i brašna. Preostalo brašno prosijati, a u ostatku mlijeka razmutiti jaja. U tu smjesu dodati dignuti kvasac i ostale sastojke te dobro zamijesiti. Tijesto staviti u zdjelu, prekriti i ostaviti da se diže najmanje pola sata. Oblikovati kuglu, premazati je mlijekom, posuti grožđicama, nasjeckanim bademima i orasima. Peći 30 minuta na 150 stupnjeva.
Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija!