POSJET RUGVICI

Probali smo jedan od najprodavanijih burgera u svijetu koji ove godine slavi 70. rođendan

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
10.10.2024.
u 15:42
Whopper slavi veliki jubilej, a mi smo jedva dočekali razlog zašto (opet) moramo svratiti do Burger Kinga
Pogledaj originalni članak

U redakciji imamo dosta oprečna mišljenja, od dnevne politike do sporta, pogotovo nogometa, ali jedna je stvar većini nas zajednička – kad se radi o burgerima, svi ih obožavamo. Osobno, burgere obožavam otkad znam za sebe, nema boljeg osjećaja nego zagristi u sočan, savršeno pečeni burger, kada kombinacija mesa, peciva, povrća i umaka stvara savršenu harmoniju okusa. U kuhinji unutar redakcije, na haubi automobila negdje u Hrvatskoj, topli “sajtburger” usred ničega u Mađarskoj kad je vani minus 20, uz dobar burger nakratko zaboravimo na to gdje smo, a svako društvo postane još bolje kad svi imamo “pune ruke posla”. Iako je ovaj jednostavan sendvič od mesa i peciva izumljen u Americi, burger je danas globalni fenomen pa na svakom kontinentu, u svakom kutku svijeta, možete pojesti dobar burger i naći njegove ljubitelje koji imaju svoje favorite – od klasičnih, raznih cheese ili vegetarijanskih varijanti do onih egzotičnijih, s neobičnim umacima i prilozima. 

Bilo da se radi o brzinskom obroku na putu ili kulinarskom doživljaju u nekom “fensi” restoranu, burgere svi volimo jer su svestrani. Mogu biti gurmanski, mogu biti jednostavni, mogu biti od divljači, mogu biti čudni, ali uvijek pružaju utjehu i zadovoljstvo. Za nas, burger je više od hrane – to je iskustvo i mali ritual u kojem uživamo svaki put.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

No, kada smo čuli da je Burger King predstavio novu verziju svoga najpopularnijeg sendviča, kultnog Whoppera, i to na svoj 70. rođendan, znatiželja nam nije dala mira. Kao netko tko je probao bezbroj varijacija ovog i drugih američkih klasika, jednostavno sam morao isprobati i vidjeti je li se ikona promijenila.

Zašto smo se odlučili na Whopper?

Miris mesa s roštilja uvijek mami, a tako nam je i svaki put kad prođemo kraj Burger Kinga. Naime, Burger King ima drugačiji okus u odnosu na slične restorane, a ta razlika je pečenje na roštilju. Ne koriste vrući, nauljeni metalni lim, već umjesto toga, Burger King koristi otvoreni plamen za pečenje svih svojih hamburgera. Svježe smrznute pljeskavice stavljaju se na pokretnu traku koja polako putuje preko mnoštva plinskih plamenova. Plamen tako ispeče meso do savršene unutarnje temperature gotovog proizvoda od min 68 stupnjeva, a mi smo odlučili vjerovati da je tako dok su nam sline curile pri samom pogledu na meso nad vatrom. Okus mesa pečenog na plamenu dolazi od dima koji nastaje kapanjem sokova koji su pali u vatru, a dim se diže dajući hamburgeru “smokey” okus koji je jednostavno drugačiji od ostalih.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na putu za Osijek, odlučili smo odmah riješiti dvojbu o tome jesmo li gladni ili ne i stati u Rugvici s jednim ciljem: isprobati novi Whopper. Kako su najavili neke promjene u recepturi, htjeli smo vidjeti hoće li nadmašiti očekivanja. Whopper je ipak legendaran – njegovo ime samo po sebi nosi određenu težinu u svijetu burgera, a iako smo ljubitelji mnogih različitih verzija, ovaj specifični burger uvijek je bio sinonim za nešto posebno.

Prvi dojmovi i kako je Whopper prošao “stručni” test?

Tri odrasla muškarca i kombinirana masa od cca 290 kg značili su narudžbu od 6 Whoppera, 3 porcije krumpirića i 3 soka. Kada su nam donijeli burgere, prvi dojam je bio odličan – obilni hamburger u klasičnom mekanom pecivu, kečap, majoneza i povrće u savršenom balansu, a meso sočno, dimljeno, savršeno ispečeno, s karakterističnim okusom roštilja. Unatoč gunđanju jedne trećine našeg “stručnog žirija”, koja je htjela na ćevape, Whopper je ispunio sva naša očekivanja! Sočna goveđa pljeskavica pečena na otvorenom plamenu daje onaj autentičan okus koji se ne može svugdje naći. Rajčice, salata i luk su svježi i hrskavi te samo zaokružuju cijelo iskustvo. Ono što nas je posebno osvojilo je to što su svi sastojci bez umjetnih konzervansa i aditiva, što burger čini još privlačnijim, kao domaći. Pravi klasik, ali u najboljoj verziji do sada.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Što je novo u ovom Whopperu? 

Sve je ostalo isto, svježe i bogato kao i uvijek (možda je majoneza bez jaja) dok je meso malo sočnije nego prije. Pecivo je mekanije, sa sjajnom glazurom. Ne znamo točno, iako su promjene suptilne, definitivno se primijete poboljšanja. Svaki griz bio je poznat, ali s novim, boljim okusom.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Zašto volimo burgere (i Whopper)?

Na kraju, Whopper je opravdao očekivanja. Iako smo probali mnoge burgere, ovaj klasik ima posebno mjesto u srcu svakog pravoga burger entuzijasta. Kombinacija jednostavnosti i vrhunske kvalitete ono je što čini burgere onim što jesu, a to je bio slučaj i ovdje. Svaki zalogaj podsjeća nas zašto su postali svjetski fenomen (fun fact, Burger King ima oko 20.000 lokacija diljem svijeta!) – jer nas svaki put iznova osvoje jednostavnim, a tako kompleksnim i dobrim okusima.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ako volite burgere kao mi, novi Whopper je definitivno jedan od onih koje morate isprobati.


Sadržaj nastao u suradnji s Burger Kingom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr