Novi trendovi u opremanju doma: Kriza ne može zaustaviti protok kreativne energije u spoju dizajna, obrtništva, industrije i umjetnosti

Pročišćena klasika i minimalizam oplemenjen bogatim materijalima

Pročišćena klasika i minimalizam oplemenjen bogatim materijalima
30.09.2009.
u 11:50
Na sajmu je 720 izlagača iz 23 zemlje predstavilo namještaj, kuhinje, kupaonice, rasvjetu, tekstil, sagove, zavjese, dekore, dekorativni pribor, slike, podove, obloge, vrata, stubišta, ručke, posuđe...
Pogledaj originalni članak

Klasika s pročišćenim, tehnološki naprednim detaljima i interpretacija modernog na retro način te suvremeni minimalizam oplemenjen bogatim materijalima. To su dvije jasne stilske odrednice sajama namještaja i prateće opreme Abitare il tempo koji se održao u Veroni.

Nenametljive boje
Na sajmu je 720 izlagača iz 23 zemlje predstavilo namještaj, kuhinje, kupaonice, rasvjetu, tekstil, sagove, zavjese, dekore, dekorativni pribor, slike, podove, obloge, vrata, stubišta, ručke, posuđe... Prikazan je koncept ukupnog življenja, i to u kombinaciji tradicionalnog, avangardnog, klasičnog i suvremenog povezanih u savršen sklad.

Boje su neutralne i nenametljive - crna, bijela, smeđa ili crno-bijela kao temperamentnija verzija (karirani uzorak). Kao suprotnost nameće se ljubičasta u širokom rasponu nijansi, od svijetle do boje tamne šljive u detalju ili kao dominantna boja. U luksuznijim je verzijama prisutna zlatna, srebrna ili bakrena boja.

Od materijala dominiraju drvo, staklo, metal i tkanina, a rasvjeta je i dalje važan element za prostorne efekte. Lusteri su narasli do "XXL" dimenzije i dominiraju prostorom, a obvezan su element stolne su i samostojeće lampe. Sjenila su im naglašena, ali je forma skladna, geometrijska i nenametljiva. LED rasvjeta integrirana je u sve elemente, od polica do karniša za zavjese, od klasičnog stila do modernog.

U spavaćim sobama i dalje dominira uzglavlje kreveta ili zona zida iza kreveta. Uzglavlje je često tapecirano kao glatka ploha ili chesterfield uzorak, a u sobu se, uz televizor, uvode i elementi dnevnog boravka. Pojedinačne komode često su skulpturalnih oblika te, osim osnovne funkcije, postaju i izrazito ukrasni element prostora. Smještaju se u dnevne boravke, spavaće sobe ili predvorja koja su obogaćena udobnim foteljicama, ogledalima velikih i naglašenih okvira te umjetninama.

Parket s intarzijama
Sagovi su naglašene teksture i krupnih uzoraka, a zastori nenametljivi, često s diskretnim srebrnim odsjajem i nenapadnim apstraktnim ili cvjetnim uzorcima. Podne i zidne pločice kombiniraju se s umecima raznobojnog stakla, a u parketima su intarzije i kombinacije s kamenom. U modu se ponovno vraća terazo pod, u finijim je verzijama oplemenjen drvom.

Sajam je pokazao kako ništa ne može zaustaviti protok kreativne energije i poduzetništva, već pokreće nove kvalitete scenarija življenja uključujući u njega i umjetnost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
12:52 30.09.2009.

Ovakvu kuhinju ima i moj stari u Vrbovcu.Kad sam mu rekel da je to \"retro\", odgovorio mi je nek ne rem-se, da se to još uvijek zove kuhinjski kredenc.