više zelenila, manje soli

Promijenite prehrambene navike i smanjite uvelike rizik od raka

Foto: Thinkstock
Promijenite prehrambene navike i smanjite uvelike rizik od raka
23.10.2014.
u 13:00
Istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od raka od osoba koje jedu meso...
Pogledaj originalni članak

Nekim sitnim promjenama u prehrambenim navikama možete uvelike smanjiti rizik od različitih vrsta raka. Provjerite što napraviti.

45% konzumiranjem mahunarki

Generalno, povrća! Istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od raka od osoba koje jedu meso. Zapravo, ovaj rizik je kod vegetarijanaca smanjen za 50% kad su u pitanju leukemija, rak želuca i mjehura. Stručnjaci preporučuju maksimalno 500 g crvenog mesa tjedno.

14% redukcijom soli u prehrani

Smanjenje dnevne količine soli na samo 6 g može smanjiti rizik od raka želuca za 14%. S druge strane, postoje brojni znanstveni dokazi da prevelika količina soli u prehrani može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati rak.

50% primjenom zaštite za sunce

Primjena preparata za sunčanje nije rezervirana samo za boravak na plaži niti samo tijekom ljeta. Istraživanja pokazuju da svakodnevna uporaba SPF 15 na glavi, vratu i rukama smanjuje rizik od pojave melanoma.

25% uzimanjem raznobojnog voća i povrća

Konzumiranje ovih namirnica 'u svim duginim bojama' smanjuje rizik od raka pluća za četvrtinu. Voće i povrće su bogat izvor antioksidansa, koji apsorbiraju slobodne radikale i tako sprječavaju oštećenje stanica. Osim toga, ove namirnice sadrže i dosta biljnih vlakana, koja znatno smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

>>Ako mislite da ste ružni, veće su šanse da ćete dobiti rak kože

>>Gen starenja i raka jetre ključ za boj s tumorima

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.