IZ PRVE RUKE

Prosseco, diskretni ples mjehurića ...

Foto: Vila Sandi
prosseco
Foto: BMW
BMW
Foto: BMW
BMW 650i Coupe
Foto: BMW
BMW
Foto: BMW
BMW
Foto: BMW
BMW_M135i_3dr
Foto: Thinkstock
Par tipka na mobitelima
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Stjepan Jimmy Stanić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
performans zahvalnosti malena i klepetan
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Tatjana prenđa trupec
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
Foto: Thinkstock
kombinacija uzoraka
25.03.2015.
u 15:00
Prošek je cjenovno pristupačan u odnosu na svoje francuske ili kalifornijske pjenušave srodnike. Vila Sandi jedan je od najpoznatijih proizvođača prošeka u Venetu, a njihova su vina sjajan spoj umjetnosti, nasljeđa i poljoprivrede venetskog kraja već stoljećima
Pogledaj originalni članak

 Suho, limunasto, prošarano mjehurićima, lagano “frizzante”, kako bi Talijani rekli, prosseco je vino koje osvježava, krijepi, potiče na smijeh... Tako fino, a opet nije pjenušac. Prosseco je vino koje se radi od grožđa uzgojenog u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, u podnožju Alpa. Svijetlo vino, cjenovno pristupačno i – zabavno ga je piti. Ponekad ga rade u kombinaciji s malom količinom pinot blanca i pinot grigija i to metodom Charmat koja omogućava da vino prolazi kroz drugu fermentaciju u tankovima. Proces fermentacije je kraći što dopušta prošeku da sačuva svježinu i okus grožđa. Svijetle je boje, s notom citrusa, dinja, limuna, badema i meda, a idealno je ljetno vino. To je svježe i čisto vino čiji nježni diskretni mjehurići prizivaju tanjur plodova mora, liganja, rakovica, salate, ali ne i tjestenine. Većina prošeka najboljima će se pokazati ako se konzumira unutar tri godine, a neke sorte i proizvođači čuvaju i ih do sedam. Nadomak Veneta nalazi se čak i gradić Prosseco pa ni ne čudi što je prosseco omiljeno vino na području nekadašnje Mletačke Republike. Idealan je kao aperitiv ili “ombretto” te sjajan partner u miješanim pićima poput aperol spritza ili najpoznatijeg venecijanskog koktela – Bellini. Prošek je cjenovno pristupačan u odnosu na svoje francuske ili kalifornijske pjenušave srodnike. Vila Sandi jedan je od najpoznatijih proizvođača prosseca u Venetu, a njihova su vina sjajan spoj umjetnosti, nasljeđa i poljoprivrede venetskog kraja već stoljećima. Prosseco Il Fresco Rose ima oko 11,5% alkohola, nježno je ružičaste boje, voćno-cvjetnog bukea, suh, svjež... Servirajte ga na temperaturi od 6-8 stupnjeva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.