PROTIV PREDATORA

Psovanje možda nije kulturno, ali pomaže kod olakšavanja boli

Foto: Arhiva
Psovanje možda nije kulturno, ali pomaže kod olakšavanja boli
08.10.2010.
u 12:31
Psovanje usko povezano s podizanjem adrenalina te da se najvjerojatnije razvilo kako bi omogućilo našim precima da se odupru napadima predatora.
Pogledaj originalni članak

Neupitno je da psovanje, posebno u situacijama gdje su prisutna mala djeca, obiteljski objedi ili upoznavanje s novim ljudima, nije najljepše pa ni najkulturnije što se može čuti te obično barem jednu osobu stavlja u neugodnu situaciju, no čini se da je sočna psovka idealan način za olakšavanje boli. Barem tako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham čija studija govori o povezanosti psovanja s podizanjem adrenalina.

Naime, doktor Richard Stephens voditelj studije došao je do zaključka ako je psovanje usko povezano s podizanjem adrenalina te da se najvjerojatnije razvilo kako bi omogućilo našim precima da se odupru napadima predatora.

- Kod volontera koji su psovali primjetili smo ubrzani rad srca, tako da navjerojatnije psovke povećavaju nivo agresije, a dokazano je kako povećana agresija smanjuje osjetljivost ljudi na bol, objasnio je Stephens.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DI
dimitrijet
10:58 09.10.2010.

Nabijem vas sve redom!!!

VE
veky
13:04 08.10.2010.

Zanimljivo. Znači kad mi šef digne živce poslat ću ga u rodni kraj i reći mu da je to antistresna terapija.

DO
doktorica
13:21 08.10.2010.

Jezik ulice i psovačka nekultura nebi smjeli biti nikakovo opravdanje....