ADIVA ljekarnici u 119 odabranih ADIVA ljekarni educirat će tijekom svibnja građane kako pripremiti organizam i izbjeći probavne smetnje tijekom putovanja i odmora koji slijede, te o vrstama, izboru i načinu primjene probiotika.
Probavne smetnje neugodna su pojava koja se često javlja na putovanjima i može pokvariti planirani odmor. Osjećaj nadutosti, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor javljaju se zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori. Zbog veće izloženosti faktorima koji mogu dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikroflori poput kontaminirane hrane i vode, promjene prehrambenih navika, promjene klime, čak 20 - 50% ljudi tijekom putovanja barem jednom dobije proljev.
Na ljudskoj koži i u mnogim organima žive bakterije koje zovemo ljudskom mikroflorom. Najviše ih živi u crijevima, oko 100 milijuna, na koži, te kod žena u rodnici. Crijevna mikroflora, odnosno tzv. “dobre” bakterije u crijevima izuzetno su važne za zdravlje jer omogućuju sazrijevanje probavnog sustava nakon rođenja; sudjeluje u imunološkom odgovoru na upalu i alergene; sudjeluju u probavi hrane, posebno masti i šećera te nekih vitamina; utječu na stvaranje crijevnih plinova i na pravilnu probavu; sprečavaju nakupljanje štetnih mikroorganizama.
Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja na kojima je prisutna ljudska mikroflora.. Obavljaju slične funkcije kao i normalna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus u obliku kapsula, prašaka i otopina. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane - jogurta, kefira, sira i kiselog zelja.