VANJSKI STRES

Rad u buci gotovo siguran put do srčanog oboljenja

Foto: Arhiva
Rad u buci gotovo siguran put do srčanog oboljenja
09.10.2010.
u 10:05
Oni koji rade u bučnom okruženju češće imaju problema s pretilošću te u većoj mjeri puše od onih koji su radili u mirnim uvjetima.
Pogledaj originalni članak

Rad u konstantno glasnom okruženju poput tvornice za duplo povećava rizik od ozbiljnih srčanih problema, tvrdi tim stručnjaka u istraživanju objavljenom u British Medical Journal. Ono na što posebno upozoravaju je sve više zabilježenih slučajeva u dobi mlađoj od 50 godina, a posebno su ugrožena skupina mladi pušači.

Studija je provedena na uzorku od šest tisuća zaposlenika tijekom pet godina. Tijekom tog vremena otkriveno je kako oni koji rade u bučnom okruženju češće imaju problema s pretilošću te u većoj mjeri puše od onih koji su radili u mirnim uvjetima.

- Glasna buka iz dana u dan može biti jak vanjski stres faktor poput nekih jakih emocija te stvara efekt zbog kojeg tijelo luči razne hormone koje odašilja dalje., objasnio je jedan od autora studije dodavši kako je ovom studijom jasno dano do znanja da je pretjerana izloženost buci na radnom mjestu itekako važno pitanje za zdravstvo.

- Nekim je ljudima konstantna buka posebno stresna što može objasniti navedenu povezanost između buke i srčanih oboljenja. Ako ste pod stresom veća je i šansa da ćete podleći nezdravoj hrani, pušenju te se vrlo vjerojatno nećete 30 minuta baviti nekom preporučenom aktivnošću, što je sve zajedno u paketu siguran recept za ne-zdravo srce., dodala je June Davison iz britanskog  Heart Foundationa.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TM
tesla moj ponos
17:18 10.10.2010.

Meni je stresno čitati novine idok mi ove bezvezne reklame skaču kao žabe. Je li i to pogoduje depresiji i razno raznim modernim bolestima ? Zato sve više čitam naslove a tekst preskačem ! Kad bi mene pitali reklame nikad ne bi bile ovako uznemirujuće !!!