Uz dodatak svježeg sira

RECEPT DANA Fritule, omiljenu adventsku slasticu, isprobajte u slanoj verziji

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
RECEPT DANA Fritule, omiljenu adventsku slasticu, isprobajte u slanoj verziji
14.11.2023.
u 09:16
Uz rakiju koja se stavlja u smjesu da bi eliminirala masnoću, bitno je ohladiti ih na papirnatom ručniku ili ih ocijediti u mrežici za krumpiriće kako bi dodatno uklonili višak ulja
Pogledaj originalni članak

Fritule poznajemo kao slastice koje su posebno popularne za vrijeme adventa i božićnih blagdana. No možemo ih napraviti i u slanoj verziji, ovaj put u kombinaciji sa svježim sirom i naribanim tikvicama. Uz rakiju koja se stavlja u smjesu da bi eliminirala masnoću, bitno je ohladiti ih na papirnatom ručniku ili ih ocijediti u mrežici za krumpiriće kako bi dodatno uklonili višak ulja. 

Sastojci: 250 g svježeg sira

250 g ocijeđenih i naribanih tikvica

150 g oštrog brašna

150 g glatkog brašna

suncokretovo ulje za prženje

prašak za pecivo

2 veća jajeta

2,5 dl jogurta

2 žlice rakije

1 žličica soli

1 žličica šećera

Priprema: U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte sir, tikvice (koje smo prethodno ogulili, naribali i posolili i nakon 10-ak minuta ocijedili), rakiju i sol. Sastojke dobro promiješajte i pustite da odstoje u hladnjaku 15-ak minuta. Za to vrijeme dobro izmutite jaja s malo šećera i jogurtom.

 Nakon toga izvadite zdjelu iz hladnjaka i u nju ulijte smjesu s jajima te dobro promiješajte. U lonac stavite ulje i pustite da se dobro zagrije. Nakon toga tijesto vadite manjom žlicom kako bi dobili sitne okruglice i stavljajte ih u zagrijano ulje. Fritule su gotove kada poprime lijepu zlatnu boju. Ako se ne okrenu same, onda ih nakon 10 do 15 sekundi (ovisno o veličini) treba ih okrenuti kako bi provjerili jesu li uhvatile boju.

>> VIDEO Ovim potezom mladoženja iznenadio goste na vjenčanju: 'Da je moj muž ovo učinio, ne bi imao ženu!'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.