jelo naših baka

RECEPT DANA Isprobajte recept za starinsko jelo cicvaru!

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Isprobajte recept za starinsko jelo cicvaru!
12.12.2023.
u 10:30
Fin, zdrav i tradicionalan recept
Pogledaj originalni članak

Cicvara je staro jelo koje su radile naše bake, no izrazito je zdravo, vrlo brzo se priprema, a i sastojci su oni najjednostavniji koje zasigurno već i sada imate kod kuće. 

Sastojci:

2 dl vode

2 dl mlijeka

300-400 g sira ili kajmaka

8 žlica kukuruznog brašna

1 žlica masti

1 žlica soli

VEZANI ČLANCI:

Priprema: Mlijeko, vodu i mast stavite da prokuha pa dodajte sir, posolite i promiješajte. Kada opet prokuha smanjite temperaturu. Sipajte kukuruzno brašno uz neprestano miješanje. Ostavite da se krčka desetak minuta i ona poslužite s kiselim vrhnjem, ili jogurtom. Kad se po dnu posude počne "hvatati", cicvara je gotova. 

Cicvaru možete jesti uz kiselo vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko ili malo namrvljenog feta sira s preprženim kockicama slanine, odabir je na vama. Također, u nekim verzijama recepta ima i jaja. Dobar tek!

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DE
Dex
11:53 15.12.2023.

Cicvara je jelo iz Srbije, Crne gore i istočnog dijela BIH a potječe sa Durmitora ... veze sa Hrvatskom nema

UP
Upsss
07:05 27.02.2024.

Cicvara je sirotinjsko jelo. I mi u Hr smo je radili na više načina. Najviše sam volio kad se doda skorup s mlijeka i bude vodenastija, onako na žlicu. Skuha se posebno palenta, pa pomiješa. Evo, odmah sam gladan, danas ide cicvara.

VI
virinvanizaćoška
11:03 12.12.2023.

Čije bake su ovo radile? U Bosni da. Jer hercegovačka cicvara podrazumijeva i jaje! Pojma nemate. Nikad nisam čula da netko iz Hrvatske radi cicvaru.