mljac!

RECEPT DANA Jede vam se slatko, ali ste na dijeti? Isprobajte ovu preukusnu zdravu poslasticu!

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Jede vam se slatko, ali ste na dijeti? Isprobajte ovu preukusnu zdravu poslasticu!
10.01.2024.
u 12:30
Sastoji se od mrkve i zobenih pahuljica i vrlo je sočno
Pogledaj originalni članak

Ako ste se zaželjeli slatkoga, ali ste si nakon blagdana obećali da nećete jesti nezdravu hranu, onda je ovo savršen recept za vas. Naime, radi se o sočnom kolaču od mrkve i zobenih pahuljica kojeg ćete pripremiti brzo i jednostavno.  Recept je na Instagram profilu podijelila korisnica @sweetsandbeauty, a oduševio je mnoge. 

Mrkva je bogata kalijem, kalcijem, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom te ima visoku koncentraciju beta karotena koji pozitivno djeluje na nokte i kosu, kao veliku količinu antioksidansa, pa sprječava starenje. Zobene su pahuljice pak bogate željezom, vlaknima, kalcijem, magnezijem i cinkom, a sadrže i vitamine: B1, B2, D, A i E, kao i visoku koncentraciju šest od osam esencijalnih aminokiselina. Upravo zato isprobajte ovaj recept već danas! 

VEZANI ČLANCI:

Sastojci: 

  • 3 jaja
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • 150 g ribane mrkve

  • 250 g zobenih pahuljica

  • 120 g smeđeg šećera

  • 1 žličica mljevenog cimeta

  • 15 g kvasca

  • malo grožđica

  • malo zobenih pahuljica

Priprema: Prije početka pripreme recepta zagrijte pećnicu na 180ºC. Izmiješajte 3 jaja i smeđi šećera u zdjeli uz pomoć pjenjače ili miksera dok jaja ne udvostruče volumen i postanu bjelkasta. Zatim dodajte ulje i naribanu mrkvu. Nastavite miješati tako da se dobro sjedine. Sljedeći korak je dodavanje zobenih pahuljica, brašna, kvasca i cimeta u prahu. Nastaviti miksati da se dobije homogena masa.

Kalup namažite uljem i stavite malo brašna da se ne lijepi ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte tijesto u kalup i pripazite da uklonite mjehuriće zraka. Prije nego kolač stavite u pećnicu, na vrh stavite grožđice i zobene pahuljice. Kako grožđice ne bi otišle na dno kalupa je da ih malo pobrašnite prije nego ih stavite na vrh. Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i neka se peče oko 30-40 minuta na 180ºC.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NI
niko63
17:30 10.01.2024.

Ovaj kolač s toliko šećera i zobenih pahuljica se nikako ne može zvati zdrava poslastica.

JO
jocoudriga
13:17 10.01.2024.

Šećer stvara ovisnost kao i kokain. Upitajte se koliko štete čini vašem tijelu, a šteta je ogromna! Šećer vam ne treba!