Ako ste se zaželjeli slatkoga, ali ste si nakon blagdana obećali da nećete jesti nezdravu hranu, onda je ovo savršen recept za vas. Naime, radi se o sočnom kolaču od mrkve i zobenih pahuljica kojeg ćete pripremiti brzo i jednostavno. Recept je na Instagram profilu podijelila korisnica @sweetsandbeauty, a oduševio je mnoge.
Mrkva je bogata kalijem, kalcijem, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom te ima visoku koncentraciju beta karotena koji pozitivno djeluje na nokte i kosu, kao veliku količinu antioksidansa, pa sprječava starenje. Zobene su pahuljice pak bogate željezom, vlaknima, kalcijem, magnezijem i cinkom, a sadrže i vitamine: B1, B2, D, A i E, kao i visoku koncentraciju šest od osam esencijalnih aminokiselina. Upravo zato isprobajte ovaj recept već danas!
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
- 3 jaja
-
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
-
150 g ribane mrkve
-
250 g zobenih pahuljica
-
120 g smeđeg šećera
-
1 žličica mljevenog cimeta
-
15 g kvasca
-
malo grožđica
-
malo zobenih pahuljica
Priprema: Prije početka pripreme recepta zagrijte pećnicu na 180ºC. Izmiješajte 3 jaja i smeđi šećera u zdjeli uz pomoć pjenjače ili miksera dok jaja ne udvostruče volumen i postanu bjelkasta. Zatim dodajte ulje i naribanu mrkvu. Nastavite miješati tako da se dobro sjedine. Sljedeći korak je dodavanje zobenih pahuljica, brašna, kvasca i cimeta u prahu. Nastaviti miksati da se dobije homogena masa.
Kalup namažite uljem i stavite malo brašna da se ne lijepi ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte tijesto u kalup i pripazite da uklonite mjehuriće zraka. Prije nego kolač stavite u pećnicu, na vrh stavite grožđice i zobene pahuljice. Kako grožđice ne bi otišle na dno kalupa je da ih malo pobrašnite prije nego ih stavite na vrh. Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i neka se peče oko 30-40 minuta na 180ºC.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!
Ovaj kolač s toliko šećera i zobenih pahuljica se nikako ne može zvati zdrava poslastica.