Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuchea, što označava kolač – a na što uvelike podsjeća njegov izgled. Quiche je u osnovi pečeni nadjev, odnosno fila koju na okupu drži hrskavo bogato prhko tijesto. Punjenje klasičnog quichea sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhane dimljene slanine uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića.
Tek pred kraj 20. stoljeća quiche je postao planetarno popularan s time da je osnovna receptura vrlo brzo promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, inćuni, masline i mnogobrojni drugi sastojci. Ovo je recept za jedan klasični, francuski quiche u koji ćete se zaljubiti, piše Once Upon a Chef.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
Tijesto:
– 250 g brašna (tip 500)
– 1 jaje
– 120 g maslaca
– 1 žlica kiselog vrhnja
– malo soli
Nadjev:
– 250 g poriluka
– 250 g blitve
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 2 jaja
– suhi biljni začin
– sol, biber
I još:
– 10 kolutova tanko narezane tikvice
– naribani sir za posipavanje
Priprema:
Tijesto: U posipano brašno dodati na listiće narezan maslac i dobro ga umjestiti s brašnom, zatim dodati umućeno jaje i kiselo vrhnje, sol. Tijesto dobro izmijesiti. Kad bude gotovo staviti ga u hladnjak na sat vremena.
Nadjev: Blitvu i poriluk blanširati, ocijediti i dodati u pripremljeno vrhnje za kuhanje pomiješano sa začinima i umućenim jajetom. Izvadite tijesto iz hladnjaka, prstima ga rasporedite po namašćenom plehu za quiche, s tim da tijesto rasporedite i po rubovima. Tijesto izbosti vilicom na više mjesta, staviti nadjev, pa preko po želji tikvice i ribani sir. Quiche peći na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Kada bude pečen, ostaviti da odstoji barem 15 minuta, a zatim ga poslužiti.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!