mljac!

RECEPT DANA Jednostavno i brzo napravite ukusni francuski quiche!

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Jednostavno i brzo napravite ukusni francuski quiche!
21.11.2023.
u 07:54
Recept koji mnogi obožavaju
Pogledaj originalni članak

Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuchea, što označava kolač – a na što uvelike podsjeća njegov izgled.  Quiche je u osnovi pečeni nadjev, odnosno fila koju na okupu drži hrskavo bogato prhko tijesto. Punjenje klasičnog quichea sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhane dimljene slanine uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića.

Tek pred kraj 20. stoljeća quiche je postao planetarno popularan s time da je osnovna receptura vrlo brzo promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, inćuni, masline i mnogobrojni drugi sastojci. Ovo je recept za jedan klasični, francuski quiche u koji ćete se zaljubiti, piše Once Upon a Chef

VEZANI ČLANCI:

Sastojci:

Tijesto:

– 250 g brašna (tip 500)

– 1 jaje

– 120 g maslaca

– 1 žlica kiselog vrhnja

– malo soli

Nadjev:

– 250 g poriluka

– 250 g blitve

– 200 ml vrhnja za kuhanje

– 2 jaja

– suhi biljni začin

– sol, biber

I još:

– 10 kolutova tanko narezane tikvice

– naribani sir za posipavanje

Priprema:

Tijesto: U posipano brašno dodati na listiće narezan maslac i dobro ga umjestiti s brašnom, zatim dodati umućeno jaje i kiselo vrhnje, sol. Tijesto dobro izmijesiti. Kad bude gotovo staviti ga u hladnjak na sat vremena.

Nadjev: Blitvu i poriluk blanširati, ocijediti i dodati u pripremljeno vrhnje za kuhanje pomiješano sa začinima i umućenim jajetom. Izvadite tijesto iz hladnjaka, prstima ga rasporedite po namašćenom plehu za quiche, s tim da tijesto rasporedite i po rubovima. Tijesto izbosti vilicom na više mjesta, staviti nadjev, pa preko po želji tikvice i ribani sir. Quiche peći na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Kada bude pečen, ostaviti da odstoji barem 15 minuta, a zatim ga poslužiti.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.