mljac!

RECEPT DANA Kao slastica ili užina: Napravite keksiće s komadićima čokolade

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Kao slastica ili užina: Napravite keksiće s komadićima čokolade
29.08.2024.
u 09:30
Uživajte u svakom zalogaju ovih ukusnih keksića!
Pogledaj originalni članak

Ako volite slatke poslastice, ovi keksići s čokoladom i lješnjacima savršen su izbor za vas! Hrskavi izvana, a mekani i puni okusa iznutra, ovi kolačići brzo će postati vaši omiljeni. Priprema je jednostavna i brza, a sastojke vjerojatno već imate u kuhinji. Slijedite naš recept i uživajte u domaćim kolačićima koji će oduševiti cijelu obitelj.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 60 g smeđeg šećera
  • 50 g bijelog šećera
  • 80 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice arome vanilije 
  • 190 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/3 žličice soli 
  • 100 g tamne čokolade (može i bijela)
  • 100 g prženih lješnjaka (zamjena: dodatna čokolada ili bilo koji drugi orašasti plodovi)

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: U zdjeli izmiksajte jaje, smeđi i bijeli šećer te maslac na najvećoj brzini nekoliko minuta dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na najnižoj brzini samo dok se sastojci ne sjedine. Umiješajte nasjeckanu čokoladu i nasjeckane pržene lješnjake. Ako želite, možete koristiti samo 200 g čokolade ili kombinirati s drugim orašastim plodovima, sve dok ukupna količina iznosi 200 g.

Oblikujte jednake kuglice (po 50 g svaka) i stavite ih u hladnjak na najmanje 1 sat. Za najbolje rezultate, ostavite ih u hladnjaku i duže, čak i preko noći. Ovo je obavezno kako bi se kolačići stvrdnuli i zadržali oblik tijekom pečenja. Posložite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka između njih. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12 minuta (vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini vaše pećnice). Nakon pečenja, ostavite kolačiće da se malo ohlade i stvrdnu, a zatim uživajte u njima!

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
pritiskovic
13:00 29.08.2024.

Bolje educirajte ljude o tome koliko su ugljikohirdati i šečeri opasni za zdravlje i kako dovode do ovisnosti. Totalno nezdrava "hrana" koja prije ili kasnije dovodi do vrlo ozbiljnih bolesti. Od inzulinske rezistencije tj. dijabetesa do začepljenja krvnih žila plakom, bolesti očiju itd. itd, koji si rezultat upravo ogrmne količine ugljikohidrata kojima smo svakodnevno izloženi. Najdeblja smo nacija u Europi!