Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso. Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, recept je sa stranice Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj.
Sastojci:
- 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
- 400 g suhih rebara
- 300 g svježe crvene paprike
- 200 g svježih rajčica
- 200 g luka
- 3 režnja češnjaka
- nekoliko žlica ulja
- stručak peršina
- 1 ljuta papričica
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- malo bijelog brašna
- sol i papar po želji
VEZANI RECEPT:
Priprema: Namočite grah u vodi dan prije kuhanja, te ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte ih u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala. Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalite vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min.
Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min. Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalite s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte. Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalite još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!
Pošto u nazivu ima tavče a u opisanom postupku se tavće (tava) ne koristi možda postoji i stari tradicionalni način gsje se spravlja u tavi a ne da se naknadno zapeče u posudi. Ja sve odradim u tavi i bude top.