Održivo življenje je način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne ugrožavaju okoliš, životi ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi. Takav način življenja dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost i miran suživot svih bića na planetu. Održivim načinom življenja unaprjeđujemo vlastito zdravlje te živimo punim plućima i mirne savjesti jer svojim životom ne škodimo drugim bićima. To podrazumijeva prehranu namirnicama biljnog podrijetla, odijevanje odjeće od neživotinjskih materijala, korištenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, udomljavanje umjesto kupnje životinja, razvrstavanje otpada i štedljivo postupanje s energijom, rekli su nam Prijatelji životinja te proslijedili recept za preukusnu vegansku tjesteninu s tofuom i povrćem à la tuna.
Sastojci:
- 215 g tofua (1 paketić)
- 35 g nasjeckanog celera (oko ½ jedne stabljike)
- 1 žlica luka
- 115 g majoneze bez jaja (½ šalice)
- 1 žlica soja-sosa
- 2 žličice svježe iscijeđenog limuna
- 1 žličica kopra
- 1 žlica naribane mrkve
- 1 žličica senfa
- pola nasjeckane svježe crvene paprike srednje veličine
- nekoliko kapara
- 2 žlice kukuruza
- 1 žličica usitnjenih algi* (za jači morski okus dodati više algi)
- oko 400 g tjestenine po želji
Priprema:
Prethodno zamrznuti tofu na 1-2 dana kako bi dobio drukčiju čvršću teksturu nakon odmrzavanja. Odmrzavati se može polako preko noći u hladnjaku ili brže: uranjanjem u vodu na petnaestak minuta ili po potrebi, ovisno o veličini koja se odmrzava. Kada se tofu odmrzne, treba istisnuti višak tekućine iz njega.
Skuhati tjesteninu i na kraju je ostaviti da se ohladi ili je isprati hladnom vodom.
Rukama izmrviti tofu u posudu.
Celer, luk i papriku usitniti i mrkvu naribati.
Povezati sve sastojke osim tjestenine.
Dobivenu smjesu pomiješati s prethodno skuhanom i ohlađenom tjesteninom.
Bažul čušpajz, bažul s kiselim zeljem ili repom, najbolji probiotici, predbiotici, najbolji laksativ, c vitamina ..Nemrem razmeti da se kod nas jede tofu? Isto tak i ta tuna puna žive iz uzgajališta? Bolje ti je speci si srdele, inčune, pa sa kruhom i pradajzom popaj.