Spoj čokolade i naranče oduvijek je bio savršena kombinacija, a ovaj tart podiže to savršenstvo na višu razinu! Idealan je za svečane prigode, večere ili kad jednostavno želite impresionirati svoje goste. Kremasta čokoladna baza uparena s aromatičnom, osvježavajućom kremom od naranče stvara desert koji je bogat, sofisticiran i savršeno izbalansiran. Pripremite se za slatko iznenađenje koje će razmaziti vaše nepce i donijeti osvježenje u svaki zalogaj.
Sastojci:
Tijesto:
- 175 g maslaca
- 100 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 30 g mljevenog badema
- prstohvat soli
- 1 jaje
Nadjev:
- 5 jaja
- 150 g
- šećera sok
- 5 naranči
- 150 ml vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade
Priprema: U veliku zdjelu uspite glatko i bademovo brašno, šećer, prstohvat soli i omekšali maslac te ručno miješajte dok smjesa ne počne nalikovati na mrvice. Na kraju dodajte razmućeno jedno jaje te umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat. U međuvremenu tamnu čokoladu otopite na pari. U posudi za miksanje dobro izmiješajte jaja i šećer. Mikser maknite te sve nastavite miješati pjenjačom. Dodajte sok od naranče, vrhnje za šlag i sjedinite smjesu. Izvadite tijesto iz hladnjaka, kalup s pomičnim dnom premažite maslacem i tanko posipajte brašnom. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm i stavite u kalup. Prekrijte ga papirom za pečenje i kuglicama za pečenje da se ne diže. Pecite ga 20 minuta na temperaturi od 180 ºC. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir za pečenje i kuglice te pustite da se malo ohladi (oko 15 minuta). Zatim ga premažite otopljenom tamnom čokoladom, potom prelijte nadjevom od naranči, jaja, šećera i vrhnja za šlag. Vratite u pećnicu i pecite 40 minuta na 180 ºC. Kolač dobro ohladite prije posluživanja.