Časna sestra Ljubica iz Batina pokraj Posušja, prva i najpoznatija hrvatska "ljekaruša" već se desetljećima nesebično posvećuje brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama i učinkovito im pomažući svojim prirodnim ljekovitim pripravcima. Njeno bogato znanje i iskustvo pomogli su mnogima, a sve je sabrano u jedinstvenoj knjizi nakladnika Verbum "Biljne terapije i recepti" koja nosi pravo blago već isprobanih recepata od ljekovitog bilja, kao daru iz Božje ruke...
I premda ga već više od trideset godina skuplja i suši i od njega spravlja različite pripravke u čiju su se učinkovitost već uvjerili ljudi iz cijeloga svijeta, časna sestra Ljubica nikada nije, kaže, mislila da će se s tim u životu baviti; a to se promijenilo kad joj je jedan dan na vrata došla majka bolesnog dječaka s molbom da joj napravi mješavinu za dijete koje se guši od astme.
Časna se, naravno, brzo "dala u lov" na trputac i osmislila učinkovitu mednu mješavinu koja je dječaku pomogla u samo nekoliko dana, a njegova se majka, na iznenađenje svoje "ljekaruše", brzo vratila i po novu dozu. Ostalo je povijest...
Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:
Ovaj put donosimo recepte za dvije tinkture časne Ljubice koje pomažu u borbi s viškom kilograma:
Tinktura za mršavljenje I.
Sastav:
– cimet, 20 g
– đumbir (Zingiber officinale), 30 g
– kopriva (Urtica dioica), 40 g
– zeleni čaj, 40 g
Priprema:
Sve skupa pomiješati, staviti u teglu i napraviti tinkturu dodavši 70 ml vode i 30 ml 96-postotnoga
alkohola. Ostaviti da stoji 10 dana i procijediti. Tinkturu uzimati nakon doručka i večere po 20 kapi
razrijeđeno u 1 dl vode.
Tinktura za mršavljenje II.
Sastav:
– 1/2 čajne žlice kurkume
– 1/2 čajne žlice cimeta
– 1 jušna žlica limuna
– 1 dl vode
Priprema:
Sve sastojke promiješati navečer, ujutro procijediti i popiti natašte. Piti četiri mjeseca.
Svi recepti sestre Ljubice za posebno izdanje Večernjeg lista, kao i za portal Večernjeg lista, preuzeti su iz knjige „Biljne terapije i recepti“ nakladnika Verbum, Split.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: