Gdje se na Kvarneru sjajno jede, pitanje je na koje je sve teže odgovoriti. No, kada upitate – gdje se na Kvarneru još uvijek sjajno jede – odgovor je – u “Bevandi”. Restoran koji bez prestanka radi još od 1971. godine ovog je ljeta otvorio vrata u novom izdanju – luksuzno uređenom, dotjeranom, no i dalje na istom mjestu, u kanalu gdje ljeti ugodno hladi svježi zrak koji se kotrlja niz obronke Učke. Sjediti u “Bevandi” je poput uživanja na luksuznom kruzeru jer šetnica koja je nekad obilazila zastakljenu terasu uređena je tako da gosti restorana gotovo i ne vide prolaznike, a kada se staklene stijene otvore – nad morem ste! Što drugo kušati u takvom okruženju nego sve što more nudi. Barem je “Bevanda” po tome znana..
– Točno, to je tradicija i nje se držimo, njegujemo je, ponosni smo na nju, no potrudili smo se nadograditi je, ispričati kroz svaki tanjur priču o njoj, o podrijetlu, o Mediteranu, o putovima kojima su namirnice dolazile do naših krajeva – kazao je prvi čovjek restorana “Bevanda” i suvereni vladar sjajno opremljene kuhinje – Andrej Barbieri. Gregada, kakva se sprema već dvije tisuće godina, hobotnica koja je dostupna jer se lovi s obale, ali i kus-kus žitarica koja je nepravedno zapostavljena u našim krajevima kod chefa Andreja dobivaju novo lice.
– Mediteran je moja inspiracija, jug Italije, sjever Afrike, recepture koje se provlače stoljećima i koje su ljudima iz ovih krajeva bliske i poznate. Mazim i goste sa sjevera pa za njim biram lini s kavijarom i dimljenim lososom – smješka se samozatajni chef Barbieri koji neće podcijeniti nijednu namirnicu, čak ni najjednostavniju plavu ribu – srdelu, a obišao je Andrej kuhinje od Piemonta do Porto Cerva, Krete, Egipta, Siracuse, Tenerifea i Ibize...