SPAS U TEGLI

Riješite se muha i komaraca na prirodan način: Ovo su biljke koje ti leteći napasnici ne podnose

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Riješite se muha i komaraca na prirodan način: Ovo su biljke koje ti leteći napasnici ne podnose
20.06.2024.
u 07:00
Ako niste pobornik korištenja insekticida koji mogu kontaminirati vaš dom te dovesti u opasnost ljubimce ili djecu, onda biste trebali razmisliti o prirodnim metodama protiv buba
Pogledaj originalni članak

S toplijim danima stižu i muhe, komarci i ostali leteći napasnici od kojih se ponekad teško obraniti. Ako niste pobornik korištenja insekticida koji mogu kontaminirati vaš dom te dovesti u opasnost ljubimce ili djecu, onda biste trebali razmisliti o prirodnim metodama protiv buba. Pritom vam glavni saveznik mogu biti biljke. Većina njih muhe i komarce neće ubiti već će ih jednostavno držati podalje od vašeg doma. Stoga je uređenje malog vrta na balkonu ili u blizini ulaza u vaš dom dobar način da riješite svoj problem.

VEZANI ČLANCI:

Primjerice, muhe odbija miris bosiljka i mente koje možete u teglice posijati iz sjemena ili u vrtnim centrima kupiti već izrasle biljke koje je obično potrebno presaditi u veće teglice. Osim što ćete se riješiti muha, pri ruci ćete imati odličan začin i dodatak juhama, tjesteninama, čajevima i drugim delicijama koje spremate u svojoj kuhinji.

Ako imate više prostora na balkonu ili u vrtu, jednu teglicu ili komad tla rezervirajte za lavandu ili stablo limuna. Njihove mirise muhe također ne podnose pa će područje na kojem rastu te biljke zaobilaziti u širokom luku.

GALERIJA: Smrdljivi martini ponovno su se pojavili: Donosimo nekoliko načina kako ih se riješiti, a jedan trik veliki je hit!

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Baš kao i muhe, ni komarci ne vole miris lavande pa ćete odabirom te biljke biti na dvostrukom dobitku. Ako živite u stanu i na svom balkonu nemate dovoljno mjesta za biljku u teglici, nabavite sušenu lavandu i objesite je blizu ulaza u dom ili je stavite u vaze u prostorijama u kojima provodite najviše vremena.

Osim lavande, komarci ne vole niti neven, kao ni kadulju i ružmarin. Posadite ih u blizini kuće i osigurajte si mir u toplim ljetnim večerima.

Ako pak zbog ograničenosti prostorom ili nekog drugog razloga niste u mogućnosti nabaviti neku od spomenutih biljaka, pomoći će eterična ulja i mirisni štapići koji sadrže arome spomenutih, bubama mrskih biljaka.

Izgubila je prsten u vodi dok je skakala s litice: ‘Išli smo ga tražiti i našli nešto sasvim drugo’

SUĐENJE ZA UBOJSTVO MIHAELE BERAK

Bivši policajac nakon ubojstva rekao je nadređenom: 'Joj, šefe, skroz glupa situacija, cura je dirala moj pištolj...'

Saslušana su u četvrtak prva četiri svjedoka, a među njima i Mihaelina najbolja prijateljica koja je znala da je Mihaela te večeri u Smažilovu stanu. Posljednju poruku od Mihaele primila je svega deset minuta prije njezine smrti. Nastavila joj je pisati, a poslije ju je i zvala, no odgovora nije bilo... Njezin je iskaz važan i zbog poruka koje joj je Mihaela slala, a gdje se žali na Smažilovu posesivnost.

65 GODINA VEČERNJEG LISTA

VIDEO 'Obadva, oba su pala!' Junak pobjedničkog usklika koji je obišao zemlju preživio je rat, a onda tragično poginuo

Večernji list ove godine slavi svoj 65 rođendan. U šest i pol desetljeća naši su novinari ispisali oko milijun stranica, objavili smo oko 25.000 različitih izdanja. Iz naše bogate arhive, donosimo serijal priča o lokalnim herojima, ljudima koji su spasili nečiji život, o znanstvenici koji su pomaknuli granice, o pobjednicima koji su nemoguće učinili mogućim. Neke ljude koji su svojim humanim djelima stvorili te priče, uspjeli smo pronaći i par desetljeća kasnije, pa su priče o njima dobile i nastavak, no nekima od heroja s naših naslovnica, nismo uspjeli ući u trag. Možda su neki od njih baš vaši rođaci, susjedi prijatelji ili poznanici - ako ih čitajući ove životne priče prepoznate, budite naš 'joker zovi' i pišite nam na mail dojavi@vecernji.net, jer to su ljudi koji zaslužuju bar još koji napisani redak, uz jedno veliko – hvala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.