rijetka pojava

Rođena je s dvije vagine: 'Prošla sam već 25 operacija'

Foto: Anja Christoffersen
Rođena je s dvije vagine: 'Prošla sam već 25 operacija'
06.07.2024.
u 12:02
‘Imala sam sreću što mi je dijagnoza postavljena rano, pa su se liječnici mogli pripremiti za moj dolazak'.
Pogledaj originalni članak

Mlada žena rođena bez ključnog dijela probavnog sustava i urinarnog trakta detaljno je opisala medicinsku muku kroz koju je prolazila cijeli svoj mladi život. 25-godišnja manekenka Anja Christoffersen pati od kongenitalne bolesti u kojoj se urinarni, genitalni i probavni trakt spajaju, ostavljajući je s jednim otvorom u zdjelici gdje bi ih trebala biti tri, piše Daily Mail

Unakaženost zvana kloaka pogađa jednu od 50.000 djevojaka, a znači da se žene poput Anje rađaju s dva vaginalna kanala, kao i s dvije maternice, unatoč jedinstvenom otvoru. U nizu isječaka na TikToku, mlada žena opisuje razorni danak koji je to stanje imalo na njenom tijelu; uključujući 25 operacija i cjeloživotne probleme s inkontinencijom, infekcijama mokraćnog sustava i upalom pluća.

 

@anjachristoffersen What’s the strangest thing that you were born without? I’ll start… #rarediseaseawareness #disability #vacterl #fyp ♬ The Journey - Sol Rising

'Odrasla sam s uvjerenjem da mogu učiniti što god poželim, unatoč svom urođenom stanju', rekla je u svom videu, dodajući da su joj baka i majka rekle da je bolest nije definirala u mladosti, ‘To ne mora imati utjecaj na kvalitetu vašeg života i snove koje možete ostvariti’. 

Anja je sada manekenka i šeta modnim pistama na Tjednu mode u Amsterdamu. Također se zalaže za druge ljude koji pate od ovog urođenog stanja. Kad se fetus razvije, odvaja se po jedan kanal za genitalni, probavni i mokraćni trakt. Ali, u slučajevima kloake, ovaj proces odvajanja se ne događa, što rezultira jednim otvorom za sve.

VEZANI ČLANCI:

Njezina prva operacija obavljena je gotovo odmah nakon rođenja, a liječnici su joj napravili kolostomiju i vezikostomiju kako bi stvorili otvore u trbušnom zidu koji bi omogućili prolaz stolice i urina. U dobi od sedam mjeseci, liječnici su joj operirali zdjelicu, napravivši rez sve do kralježnice kako bi odvojili tri trakta i napravili standardne tri rupe. Od tada je imala oko 24 dodatne operacije uključujući one za rekonstrukciju zdjelice i rješavanje trbušnih problema.

A urinarna i crijevna inkontinencija stalna su pojava jer ona nema prirodne mišiće u rektumu ili anusu. Anja je također rođena s nerazvijenim jednjakom, što znači da hrana nije mogla doći do njezina želuca. Abnormalna veza između dušnika i jednjaka omogućila je ulazak hrane u dišne ​​puteve. 

 

@anjachristoffersen No matter how many times I talk about this I still feel vulnerable. Being born with one pelvic opening instead of three is a very strange thing to try and explain. While I may use humour to hide behind the tougher bits, it has been a challenge to manage a lifelong rare and complex medical condition that was framed as something you were born with and could be ‘fixed’. #pelvicreconstruction #colostomy #vesicostomy #vacterl #fyp ♬ pink and white frank ocean - sped up sounds

Rekla je: ‘Kad sam bila mlađa, odlazila sam u bolnicu i izlazila iz nje zbog infekcija prsnog koša i urinarnih infekcija, kroničnog zatvora jer nemam prirodne kontrakcije crijeva, daljnjih medicinskih snimanja, liječenja i operacija. S godinu dana počela sam raditi svakodnevna rektalna ispiranja kako bih potaknule kontrakcije crijeva i omogućile mi socijalnu kontinenciju. Inače, crijeva su mi bila poput slavine koja je otvorena i stalno bi tekla ili se potpuno zatvorila i začepila. Čak i s ovim ispiranjem i dalje bih imala nezgode u svakodnevnom životu’. 

Također se suočava s kroničnom boli i drugim problemima koji se odnose na njezina crijeva, reproduktivni i mokraćni sustav. Liječnici ne znaju sa sigurnošću što uzrokuje anomaliju kloake, ali vjeruje se da se javlja nasumično. Abnormalnosti kloake mogu uzrokovati inkontinenciju i sklonost infekcijama mokraćnog sustava. 

VEZANI ČLANCI:

Također mogu dovesti do zatvora, začepljenja crijeva i abnormalnosti kralježnice. Abnormalnosti kloake također mogu uzrokovati povratak urina u bubrege, što dovodi do oštećenja. Može se otkriti ultrazvukom tijekom trudnoće, kao što je bio slučaj kod Anje, ali se najčešće dijagnosticira kada se dijete rodi.

Rekla je: ‘Imala sam sreću što mi je dijagnoza postavljena rano, pa su se liječnici mogli pripremiti za moj dolazak. Nisu bili sigurni u ozbiljnost mog stanja, no uspjeli su okupiti dobar tim u pripremi za moj porod’.

Djevojka s neobično velikim očima: "Zovu me 'Gollum' i 'Rango', ali meni se sviđa kako izgledam"

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.