I djeca pod stresom

Roditelji koji izgaraju na poslu ugrožavaju zdravlje svoje djece

Roditelji koji izgaraju na poslu ugrožavaju zdravlje svoje djece
21.01.2010.
u 13:45
Istraživanje je pokazalo da majke i očevi, ganjajući vlastite karijere, sve svoje emocije "potroše" na poslu pa im izuzetno malo preostaje za vlastitu djecu, na što djeca reagiraju popuštanjem u školi.
Pogledaj originalni članak

Roditelji koji izgaraju na svome poslu, mogli bi opasno ugroziti šansu za školski uspjeh svoje djece. Istraživanje je pokazalo da majke i očevi, ganjajući vlastite karijere, sve svoje emocije "potroše" na poslu pa im izuzetno malo preostaje za vlastitu djecu, na što djeca reagiraju popuštanjem u školi.

To se manifestira osjećajem manje vrijednosti, pojačanim cinizmom u vezi s važnošću obrazovanja, ali i fizičkom iscrpljenošću. Recesija bi taj problem mogla i pogoršati. Istraživači sa sveučilišta u Finskoj ispitali su više od 500 tinejdžera i njihovih roditelja. Rezultat: iscrpljenost i jednih i drugih.

- Roditelji istog spola služili su kao "uzor", zapravo kao predložak svojoj djeci za razvoj izgaranja - izjavila je profesorica Katarina Salemla-Aro iz istraživačkog tima. Pronašli su i vezu između obiteljskih financija i izgaranja.

- Što su veće obiteljske financijske brige, viša je i razina izgaranja. Ovo su važni rezultati za potencijalni udar recesije na jezgru obitelji i mlade ljude - zaključuje istraživački tim.

A sve to zbog sve dužeg radnog vremena koje roditeljima onemogućuje da na kraju dana provedu kvalitetno vrijeme družeći se sa svojom djecom, čitajući im, slušajući ih. Već i pola sata bitno bi se odrazilo na dječje zdravlje i ponašanje.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.