hrvatske otrovnice

S toplijim vremenom pojavljuju se i zmije: Na ove 3 vrste u Hrvatskoj trebali bismo pripaziti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Izložba zmija i paukova privukla je veliki broj posjetitelja
Foto: Pixabay
Riđovka
Foto: shutterstock
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Sveta Nedelja: Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Sveta Nedelja: Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda
19.06.2024.
u 08:00
Postoji niz čimbenika koji igraju ulogu u učinkovitosti otrova
Pogledaj originalni članak

Toplo vrijeme i sunce ne tjeraju samo ljude u prirodu na izlete, šetnje i izlete na more. Zmije također uživaju u svom mjestu pod suncem. U Hrvatskoj živi oko 15 različitih vrsta zmija, no samo su tri od njih otrovnice. Međutim, postoji niz čimbenika koji igraju ulogu u učinkovitosti otrova, uključujući veličinu zmije, dob i veličinu ugrizene osobe, gdje je ugriz na tijelu i je li zmija prethodno uhvatila plijen i ispraznila vrećicu otrova, piše Croatia Week. 

Riđovka: Ova zmija nije agresivna i obično grize samo kada je uznemirena. Ugrizi mogu biti vrlo bolni, ali su rijetko kobni. Riđovku možemo naći na različitim terenima, odnosno staništima. Hrani se malim sisavcima, pticama, gušterima i vodozemcima, a u nekim slučajevima i paucima, crvima i kukcima. Odrasle jedinke narastu od 60 do 90 cm i mase su od 50 do 180 g.

Planinski žutokrug: Ova zmija je najmanji poskok u Europi, tijelo joj je debelo, glava uska, a izgled grub. Odrasle jedinke prosječno imaju ukupnu duljinu od 40-50 cm. Na vrhu glave uvijek postoji nekoliko velikih ljuski ili ploča. Istaknute dorzalne ljuske raspoređene su u samo 19 redova, a između njih se često vidi tamna koža. Siva je, žutosmeđa ili žućkasta s tamnom valovitom leđnom prugom koja je obrubljena crnom bojom.

Poskok: Rogati poskok slovi za najopasnijeg europskog poskoka zbog svoje veličine, dugih očnjaka (do 13 mm) i visoke toksičnosti otrova. U Hrvatskoj se ova zmija može naći posvuda, a raste do 95 cm, iako jedinke obično mjere manje od 85. Njihova najizrazitija karakteristika je ‘rog’ na njušci, odmah iznad rostralne ljuske. Kod mužjaka glava ima nepravilne tamno smeđe, tamnosive ili crne oznake. Debela, crna pruga ide od iza oka do iza kuta čeljusti. Jezik je obično crn, a šarenica ima zlatnu ili bakrenastu boju. Ženke imaju sličan uzorak boje, osim što je manje jasan i kontrastan.

Ako vas ikad netko od njih ugrize, trebali biste mirno ležati i imobilizirati ruku ili nogu na mjestu ugriza kako biste spriječili širenje otrova. Trebate odmah nazvati 112 ili se odvesti u najbližu bolnicu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.