blagodati

Još jedan razlog da uživate u omiljenom napitku - kavi

Foto: Shutterstock
kava
Foto: Thinkstock
kava
08.05.2014.
u 11:46
Sirova kava u prosjeku sadrži samo 1 posto kofeina, ali sadrži 7 do 9 posto klorogenske kiseline koja je snažan antioksidans
Pogledaj originalni članak

Šalica kave na dan može spriječiti pogoršanje vida i moguću sljepoću od degeneracije mrežnice zbog glaukoma, starenja i dijabetesa.

Sirova kava u prosjeku sadrži samo 1 posto kofeina, ali sadrži 7 do 9 posto klorogenske kiseline koja je snažan antioksidans i ima veliku ulogu u sprječavanju degeneracije mrežnice na miševima, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mrežnica je tanak sloj tkiva na stražnjoj strani stijenke očne jabučice s milijunima stanica osjetljivih na svjetlo i drugih živčanih stanica koje primaju i organiziraju vizualne informacije. To je jedan od najvažnijih metabolički aktivnih tkiva i zahtjeva visoke razine kisika, a nedostatak kisika stvara slobodne radikale što dovodi do oštećenja tkiva i gubitka vida.

Istraživanje je provedeno na miševima, a profesor znanosti o hrani i glavni autor istraživanja Chang Y. Lee istaknuo je da je kava najpopularnije piće na svijetu.

>>Pogledajte reakcije djece kada prvi put kušaju kavu

>>Čini se da kavu pijemo na sasvim pogrešan način

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.