zanimljivo

Samo za hrabre: Ova zanimljiva optička iluzija otkriva kako zapravo vidite sami sebe

Foto: Brightside
Samo za hrabre: Ova zanimljiva optička iluzija otkriva kako zapravo vidite sami sebe
19.10.2024.
u 06:00
Naši mozgovi prirodno traže smisao u onome što vidimo, a neki vjeruju da to može otkriti nešto o našoj osobnosti.
Pogledaj originalni članak

Određena optička iluzija može otkriti ponešto o vašoj unutrašnjosti, a ove neobična i intrigantna slika drveća naziva se ‘doslovnom optičkom iluzijom’. ‘Doslovna iluzija je kada je slika koju vidite različita od pojedinačnih elemenata koji je čine…’, objašnjavaju iz Clear Eyes, ‘Možete je zamisliti kao reverzibilnu figuru. Ono što konačno vidite u doslovnoj iluziji ovisi o vašoj percepciji. Obje slike postoje istovremeno’, prenosi Mirror

Na slici ispod prikazan je šumski krajolik, ali unutar njega se krije figura koja nekima odmah upada u oči, dok je drugi otkrivaju tek nakon nekog vremena. 

Foto: Brightside

Naši mozgovi prirodno traže smisao u onome što vidimo, a neki vjeruju da to može otkriti nešto o našoj osobnosti. Na primjer, ako ste prvo primijetili drveće na narančastom nebu, onda ste osoba s izraženom intuicijom. Oslanjate se na svoj unutarnji glas pri donošenju odluka i vjerojatno ste opušteni te uživate u vlastitom društvu.

S druge strane, ako ste prvo uočili tigra, smatra se da ste odlučna osoba koja rijetko sumnja u svoje odluke. Vjerojatno se ne bavite rješavanjem problema sve dok se oni ne pojave. Oni koji u isto vrijeme primijete obje slike mogli bi imati kombinaciju ovih osobina.

VEZANI ČLANCI: 

Naravno, ovakve interpretacije treba uzeti s oprezom. Znanstveni dokazi koji bi podržali tvrdnje da slike poput ove doista otkrivaju nečiju osobnost, prilično su oskudni. U stvarnosti, ono što prvo vidite na slici nije pouzdan pokazatelj vaših osobina, već je vjerojatnije da govori o načinu na koji vaš mozak obrađuje vizualne informacije u svakodnevnom životu.

Kako objašnjavaju stručnjaci iz Dean McGee Eye Institute: ‘Postoje situacije kada mozak nije siguran što zapravo vidi. Optičke iluzije nastaju kad su vaše oči izložene bojama, svjetlima, uzorcima ili kontrastima koji zbunjuju mozak. On pokušava sastaviti slike koristeći optičke tragove, naučene pretpostavke i prethodna vizualna iskustva. U takvim slučajevima, postoji razlika između stvarnosti onoga što vidite i onoga što vaš mozak misli da vidi. Kao rezultat toga, mozak donosi pretpostavke i biva prevaren da vidi nešto što ne postoji ili se bori između različitih verzija slike’.

GALERIJA: Ovo su najpoznatije optičke iluzije koje će vas itekako zbuniti!

Foto: screenshot
Foto: screenshot
Foto: screenshot
Foto: screenshot
Foto: screenshot

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.