Najmanje stotinu kilograma kolača zamirisat će i ovoga Božića u pećnici Sandre Jadek u Slatini, a potom i u domovima diljem Slavonije pa i šire. Vrh “top-liste” najdražih blagdanskih kolača zauzet će ponovno – mađarica.
– Ukusan je to čokoladni kolač koji “prolazi” u svim prilikama, omiljen je djeci, ali i odraslima. Za Božić se, inače, uglavnom traže tradicionalni kolači koji se prave od pamtivijeka. Najviše ispečem mađarica, medene pite, bijele pite, to je osnova, pa breskvica, krancli, vanili-kiflica, šapa – počinje Sandra Jadek, vlasnica Sandrinih kolača.
Spravlja ona i kremastije slastice za modernije domaćice, no iskustvo joj je pokazalo da je za Božić tradicija na prvome mjestu. I kupci joj se sve više vraćaju.
Zapisuje trenutačno narudžbe, a potom će se zaputiti u nabavu namirnica. Potrošit će, računa ona, desetak kilograma oraha te isto toliko i lješnjaka.
– Orah je u našem kraju namirnica “broj jedan”, ali kupci u zadnje vrijeme sve više traže kolače s lješnjacima jer su lakši i manje masni – objašnjava Sandra, koju sugrađani od milja nazivaju “kraljicom kolača”. I opravdano – Sandra se nedavno okitila titulom državne prvakinje na “Danima hrvatskog kulinarstva” u Varaždinskim Toplicama.
Ne stigne dugo slaviti jer je čekaju pune ruke posla.
– Isporuka kolača je 23. prosinca. Suhe kekse počinjem praviti desetak dana prije jer mogu stajati. Kore pečem oko 20. prosinca, predzadnji dan stavljamo kreme, a posljednji režemo i pakiramo – kaže naša sugovornica.
Pomagat će joj četiri djelatnice. One imaju svoje radno vrijeme, ali Sandra je na raspolaganju kupcima 24 sata.
– Tako je to kad ste poduzetnik i obrtnik – smješka se ona.
Kada kolači otputuju iz njezine kuhinje, zasukat će rukave pa spraviti slastice za svoju obitelj. Pomoći će joj u tome, ponosna je, sin Petar, student informatike u Varaždinu koji će baš tri dana prije Božića proslaviti 23. rođendan.
– Zaista voli peći kolače, i to ne standardne, nego stalno “kemija”, izmišlja nove recepte. Puno puta idejama mi je pomogao u pripremama za natjecanja, kombinacije samo “sipa” iz rukava – kaže.
Iako će za druge ispeći stotinjak kilograma slatkih delicija, njezin omiljeni božićni kolač priredit će joj, već tradicionalno, njezina kuma.
– Najdraži mi je kolač pita od naranče, no ne uvodim ga u proizvodnju jer bi se izgubila ta draž. Ovako, jedem ga jednom godišnje kod kume – smješka se Sandra.
Baš kao ni njezin sin, ni ona nije slastičarka po struci. Izučila je za poljoprivrednog tehničara, a tek se poslije prekvalificirala za slastičarku i položila majstorski ispit.
– Sve je to počelo iz ljubavi. Udala sam se odmah nakon škole, a kako su u kući svi radili osim mene, bilo mi je dosadno pa sam počela peći kolače. Malo sam zavirivala u svekrvinu, malo u majčinu bilježnicu s receptima. Odrasla sam u Donjim Meljanima, nadomak Slatini, i na selu su se nekada po kućama pekli kolači za svatove. Još kao dijete voljela sam gledati domaćice kako to rade. Za maturalnu zabavu napravila sam tortu za naš razred. Istražujem stalno i danas te svaki slobodan trenutak provedem na internetu i pratim trendove – govori Sandra, inače 45-godišnjakinja.
I božićne kolače stvara po bakinim i maminim receptima, a već ih zna napamet.
Iako će za sebe reći da nije ljubiteljica modernijih kolača, upravo njima nedavno je oduševila žiri na državnom natjecanju. Iza nje je zavidan broj medalja, no prije se nije natjecala za državnog prvaka.
– Lani sam u Luksemburgu osvojila broncu na svjetskom natjecanju kuhara, ali ova posljednja više mi znači jer je naša i iza nje je više neprospavanih noći. Ustala sam u 4 ujutro i radila sve do 16 sati toga dana. Pripremali smo topli i hladni desert. Kako dolazi Božić, to mi je bila tema. Radila sam kruške kuhane u šafranu i aromatizirane anisom, kardamomom te koricom i sokom limuna – navodi Sandra samo jednu od niza slastica kojom je pokorila konkurenciju. Poslužila je, primjerice, i biskvit od kestena s umakom od karamele i sjeckanim kuhanim kestenjem, a sve je zalila sokom od naranče.
Pita od naranče
Kore:
25 dkg brašna
20 dkg šećera
8 dkg margarina
2 cijela jaja
malo praška za pecivo
Krema:
9 dcl mlijeka
tri pudinga od vanilije
25 dkg margarina
15 dkg šećera
kora od jedne naranče
tanko rezane naranče
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ispeći dvije kore na okrenutom limu za pečenje.
U mlijeku skuhati pudinge od vanilije, na gusto. U ohlađenu smjesu dodati margarin izrađen sa šećerom. U sve umiješati naribanu koru od jedne naranče. Polovicu kreme premazati na jednu koru, na to posložiti naranče (na tanko rezane), pa staviti i drugu polovicu kreme te na kraju drugu koru. Rezati na kocke kad se ohladi.
Hakik kestene na Cvjetnom prodaje već 47 godina: