SLAVLJE U ZATVORENOME

Kako proslaviti blagdane i važne događaje, a pri tome paziti na sebe i zdravlje

Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
Foto: Vinolog
Vinolog
09.04.2020.
u 14:01
Ovogodišnji Uskrs ćemo pamtiti po situaciji u kojoj smo se našli, ali to nije razlog da ne uživamo u tradicionalnim uskršnjim običajima
Pogledaj originalni članak

Izvanredna situacija uzrokovana COVID-19 virusom je drastično promijenila živote svih Hrvata, od jednostavnih stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo, do onih najvažnijih. I dok još učimo živjeti sa sitnicama koje smo morali preko noći promijeniti,  nekih stvari se ipak ne moramo odreći u toj mjeri.

Jedna od njih je bila i Uskrs, koji smo ove godine slavili malo drugačije i skromnije, doma u krugu najuže obitelji. Ali samo zato što je društvo manje, ne znači da ne mora biti jednako posebno kao i velika obiteljska okupljanja. Zato pročitajte naše savjete i saznajte kako ove godine uljepšati svaku proslavu poput Uskrsa.

Pripremiti jelo putem video poziva

Čak i ako nije kraj vas, vaša mama, baka, bratić, stric, ujna ili bilo tko drugi tko vam svake godine donese savršenu francusku salatu, može biti uz vas dok ju spravljate. Iskoristite blagodati tehnologije, povežite se video pozivom i zamolite majstoricu ili majstora da vam pomogne kod spravljanja jela. Osim što će vrijeme brže proći, imati ćete dojam kao da ste se okupili, barem na kratko. A možda i vi postanete glavni za to jelo u budućnosti.

Foto: Vinolog
Vinolog

Smanjite broj obroka

Instinkt i iskustvo govore kako je bolje da ostane jela za sutra nego da gosti ostanu gladni. Ove godine će vas biti manje, zato planirajte i obroke sukladno broju članova. Također, nemojte gubiti vrijeme na više jela kako bi sve zadovoljili, jedan desert će biti sasvim dovoljno.

Imajte spreman rezervni plan

Treba imati na umu da neke namirnice možda neće biti dobavljive, pa organizirajte nekakav plan B, par recepata i jela koje ćete imati u rezervi ako se glavno jelo iz nekog razloga izjalovi u zadnji čas.

Zabavite se s desertima i uključite cijelu obitelj

Kako bi i najmlađima skratili vrijeme i uključili ih u obiteljsku tradiciju, planirajte jednostavnije deserte kojima ih možete uključiti kao pomoć u kuhinji. Dajte im da eksperimentiraju i pustite da i oni preuzmu dio zasluga za uskršnji ručak koji ćemo svi pamtiti.

Jednostavnost je ključ svega

Čak i ako imate više vremena u odnosu na inače, računajte da morate i kupiti dio namirnica. Stoga planirajte jednostavnija jela kako bi se što kraće zadržavali vani ili iskoristite ono što već imate doma. Ako su vam neke stvari neophodne, uvijek ih možete naručiti putem dostave

Foto: Vinolog
Vinolog

Što poslužiti i ostale sitnice zbog koji ćete na trenutak zaboraviti na sve ostalo

Iako vas nitko ne sprječava da eksperimentirate, za Uskrs tradicionalno poslužujemo janjetinu, šunku s jajima, puricu s mlincima, francusku salatu, mladi luk, rotkvice, hren i pincu. Uskršnjem doručku posvećujemo najviše pažnje, pa zato i kuhana šunka i tvrdo kuhana jaja zauzimaju glavno mjesto na stolu. Za vrijeme ručka najčešće se odlučujemo za neko mirisno mesno pečenje, janjetinu, teletinu ili puretinu, uz obilje proljetnog povrća i neizostavni hren, dok večera nekako pada u drugi plan, kada uglavnom dovršavamo ostatke od ručka ili se zadovoljimo samo s kolačem.

Nakon ukrašavanja stola, ostaje nam još jedna neizostavna stvar, vino kojim nazdravljamo i uz koji si međusobno čestitamo Uskrs. Dan možete slobodno započeti pjenušcem, nešto s čim ćete popratiti doručak ili poslužiti kao prije ručka. Pjenušac Lectus je vrhunsko pjenušavo vino blago žute boje. Krase ga elegantne i fine kiseline voćnog karaktera i cvjetne arome, čime će se uklopiti i kao aperitiv i kao dodatak desertu (a nekima i poslužiti kao sami desert).

Purica je prilično jednostavna što se tiče odabira vina, bijelo vino će istaknuti sve okuse priloga i sokova koje će purica pustiti. Chardonnay Ėclat je vrhunsko vino snažnog i harmoničnog retrookusa, čije se nježne arome dima i vanilije savršeno uklapaju uz uskršnji stol. Ne trebate se ograničiti samo na puretinu, slobodno ga servirajte uz pečenu janjetinu, teletinu ili piletinu.

Ako ipak volite više crveno vino, servirajte Cabernet Sauvignon Eclat, vino snažnog, bogatog te iznimno elegantnog okusa i zaokruženog okusa, s voćnom aromom ponajprije šumskog voća i suhih šljiva uz lagane tragove crvenog papra. Ovo je vino koje će vas svakim gutljajem mamiti na još, a može dati dodatnu čar ako se radi o objedu za dvije osobe i pružiti dašak romantike.

Foto: Vinolog
Vinolog

Uz desert možete služiti i crno i bijelo vino, ovisno o desertima koje pripremate. Naravno, možete igrati i na sigurno i odabrati Muškat žuti Éclat. Neovisno radili tradicionalne uskršnje kolače ili nešto modernije, Muškat žuti Éclat sorta je zlatno-žute boje s naglašenom muškatnom aromom, a slatkoća i lijepo izbalansirana svježina ovo vino čini savršenim odabirom uz skoro sve slastice.

Odabir dobrog vina ne mora biti bauk, poslužite se našim prijedlozima i sve naručite iz udobnosti vašeg doma.

Sadržaj omogućio Vinolog

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr