Korisni savjeti

Kako savršeno skuhati jaja? Proizvođači kažu da treba paziti na temperaturu vode i veličinu posude

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Kako savršeno skuhati jaja? Proizvođači kažu da treba paziti na temperaturu vode i veličinu posude
13.08.2021.
u 09:30
Jaja nemojte kuhati sasvim svježa; ostavite ih dva dana u hladnjaku, a kuhajte ih u velikom loncu i stavite u hladnu vodu
Pogledaj originalni članak

Jaja su jedna od najpoznatijih namirnica, a to što ih je lako pripremiti, ne znači da im priprema ne zahtijeva baš nikakvu metodu. Zato su neki proizvođači jaja podijelili svoje najdraže trikove i savjete za njihovu pripremu:

1. Hladna voda ključna je za spremanje tvrdo kuhanih jaja

Da biste pripremili tvrdo kuhana jaja, ubacite ih u hladnu, a ne u vruću vodu. Temperatura će sporije rasti i tako spriječiti pucanje ljuski, a jaja će se ravnomjerno skuhati. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri 15 minuta, a zatim odmah stavite u hladnu vodu da zaustaviti proces kuhanja i ogulite.

— Nelson Kauffman, vlasnik farme Cheyenne

2. Kuhajte jaja u većem loncu

Upotrebite veći lonac u kojem će jaja stati u jedan red na dno kako bi se sva ravnomjerno skuhala.

— Trey Braswell, vlasnik obiteljske farme Braswell

3. Nemojte kuhati sasvim svježa jaja

Ne koristite svježa jaja kad ih želite pripremiti tvrdo kuhana; prije kuhanja moraju nekoliko dana biti u hladnjaku kako bi se mogla lijepo oguliti kad se skuhaju."

— Jill Sink, vlasnica Songbird Farme

4. Dodajte ocat u vodu kako biste spriječili miris

Da tvrdo kuhana jaja ne rašire svoj miris, u vodu dodajte nekoliko žličica bijelog octa dok ih kuhate. Ocat će neutralizirati miris, a neće utjecati na okus jaja.

— Debbie Tharrington, vlasnica farme Tharrington

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

5. Prije guljenja jaja protresite i stavite u ledenu vodu

Čim jaja izvadite iz vruće vode, stavite ih u veliku zdjelu i protresite da popucaju oko ljuske. To razbija membranu između jaja i ljuske, što olakšava skidanje. Stavite ih nakratko u hladnu vodu pa ogulite. 

— Becky Petit, koordinatorica obiteljske farme Braswell

6. Protrljajte jaje među dlanovima prije skidanja ljuske

Kad gulite jaja, nježno ga razbijte pa ga protrljajte među dlanovima kako biste razbili membranu između jaja i ljuske. Ovim trikom jaje bi se trebalo lako oguliti. Također, tvrdo kuhana jaja možete guliti pod tekućom hladnom vodom.

— Trey Braswell, voditelj obiteljske farme Braswell

7. Jaja ispecite u kalupu za muffine

Stavite jaja u kalupe za muffine i pecite na 150 C stupnjeva 30 minuta. Nakon što ih izvadite iz pećnice, prebacite ih u ledenu vodu. 

— Trey Braswell, voditelj obiteljske farme Braswell

8.  Koristite aparat za kuhanje jaja na pari

Kuhalo za kuhanje jaja na pari savršeno kuha jaja od sasvim mekanih do tvrdo kuhanih.

— Blake Andrew Jr (Lin), vlasnik farme Chestnut Hill

Raskošna svadba: Na mladenku lijepili novčanice, a prstenje stajalo više od 100 tisuća kuna

Foto: Screenshot/Youtube/Alex
Foto: Screenshot/Youtube/Alex
Foto: Screenshot/Youtube/Alex
Foto: Screenshot/Youtube/Alex
Foto: Screenshot/Youtube/Alex

9. Izbjegavajte raditi majonezu dok su jaja još topla

Dok su jaja još topla, bjelanjci su nježniji, pa ih je lakše pripremiti, no pretopli žumanjci mogu prouzročiti odvajanje majoneze.

— Trey Braswell, vlasnik obiteljske farme Braswell

10. Savjet za ''đavolja jaja'' 

Umjesto senfa, jajima dodajte majonezu sa začinima ili komadiće slanine. Ako koristite senf, neka to bude senf s medom.

— Stephanie Bolick, vlasnica Bolick Farma, za Real Simple

Širi se strahoviti toplinski val sa sjeverne Afrike na jug Europe

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KR
Krud
11:55 13.08.2021.

Kako? Treba pitati Nadalinu.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:32 13.08.2021.

U Hrvatskoj se bez COVID potvrda neće moći u trgovine, kafiće, autobuse...?Objavio tjednik Globus.Zašto o tome ne pišete već o kuhanju jaja??