TURISTIČKI BISER

Savršena odredišta za jesenske izlete: Ovih 7 mjesta u Hrvatskom zagorju morate posjetiti!

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Hrvatsko zagorje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Velike količine oborina počele su puniti Trakošćansko jezero
Foto: Pixsell
13.02.2010., Krapina - Novi Muzej krapinskih neandertalaca najmoderniji je takve tematike u Europi, a za posjetitelje ce biti otvoren krajem veljace. Poceli su ga graditi 1999. godine, na 100. obljetnicu otkrica krapinskog pracovjeka, i to blizu nalazista
Foto: Borna Filić/PIXSELL
veliki tabor
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Marija Bistrica: Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe
Foto: Samir Kurtagić
HIGHLANDER Medvednica
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Muzej Staro selo Kumrovec
Foto: Mladen Mandić
crkva Belec
20.09.2024.
u 08:00
Brojne zanimljive lokacije u Hrvatskom zagorju nalaze se na manje od sat vremena udaljenosti od Zagreba
Pogledaj originalni članak

Lijepo je u svako doba godina, no početak jeseni Hrvatskom zagorju daje posebnu čar. Bajkovita priroda, brežuljkasti krajolici, bogata kulturna baština, zanimljiva povijest, prepuna legendi i uzbudljivih priča, bogata gastronomska ponuda i gostoljubivi Zagorci, samo su neki od razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o tome da se ovih dana zaputite na hrvatski sjeverozapad i doživite malo drugačiji odmor. Ako se odvažite na takvu avanturu, svakako posjetite sljedećih sedam mjesta.

Dvorac Trakošćan: Jedan od najpoznatijih dvoraca u Hrvatskoj ima bogatu i zanimljivu povijest koja seže još u 14. stoljeće, a s njom ćete se najbolje upoznati obilaskom dvorca i njegova stalnog muzejskog postava. Dvorac je okružen prekrasnom prirodom, šumama i jezerom pa tijekom posjeta ovom jedinstvenom mjestu nikako ne propustite šetnju okolicom.

Muzej krapinskih neandertalaca: U srcu Zagorja, u Krapini, nalazi se jedno od najvažnijih svjetskih arheoloških nalazišta – Hušnjakovo brdo. Muzej krapinskih neandertalaca, moderni muzej posvećen otkrićima iz doba neandertalaca, nudi zanimljivo iskustvo koje će oduševiti djecu, ali i odrasle. Osim samog muzeja, vrijedi razgledati i Krapinu, grad bogate i zanimljive povijesti.

Veliki Tabor: Ovaj srednjovjekovni dvorac smješten na brežuljku iznad Desinića, jedan je od najbolje očuvanih dvoraca u Hrvatskoj. Uz očaravajuće zdanje veže se legenda o nesretnoj ljubavi između grofa Fridrika Celjskog i plavokose ljepotice Veronike koja je tu ljubav platila glavom, a muzejski postav nudi uvid u zanimljivu i bogatu povijest dvorca i prekrasne okolice.

Marija Bistrica: U središtu ovoga pitoresknoga zagorskog mjesta nalazi se svetište Majke Božje Bistričke, najveće hodočasničko odredište u Hrvatskoj. U svako doba godine onamo hrle tisuće ljudi iz cijele Hrvatske i drugih zemalja koji, osim u svetištu, imaju priliku uživati u prekrasnoj prirodi i bogatoj gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja.

Park prirode Medvednica: Iako pri spomenu Medvednice većina prvo pomisli na Zagreb, sjeverni dio ove prekrasne gore proteže se u Zagorje. Planinarske staze koje vode prema vrhu Sljemena savršene su za jesensko istraživanje i uživanje u prirodi koja se u ovo doba godine smiruje i polako pada u san. Savršena terapija za živce!

Kumrovec: U Kumrovcu se nalazi etnografski muzej na otvorenom Staro selo, koji čuva zagorsku tradiciju i kulturu. Šetnjom kroz selo doznat ćete kako su nekada živjeli stari Zagorci, kakvim zanatima su se bavili, kako su se odijevali, kako su pripremali hranu i sl. U Kumrovcu se nalazi i rodna kuća Josipa Broza Tita koja je također otvorena za posjetitelje.

Crkva sv. Marije Snježne, Belec: Barokna crkva u mjestu Belec često se naziva 'zagorskom katedralom'. Izgrađena u 17. stoljeću, crkva sv. Marije Snježne privlači posjetitelje bogato ukrašenom unutrašnjošću, s freskama i oltarima koji su remek-djela barokne umjetnosti. Crkva je smještena u prekrasnoj prirodi, što je dodatan razlog za posjet ovom jedinstvenom mjestu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.