Volite li slatko slane kombinacije koje daju potpuno novu dimenziju okusa vašem nepcu? Ako je odgovor da, onda imamo pravu poslasticu za vas. Kolačići od pereca i maslaca od kikirikija oduševit će i slatkoljupce i one sklonije slanim užicima. Oni su istovremeno ljepljivi, hrskavi, slatki, slani i preukusni. A, kako biste bili sigurni da je središte ovih slatko slanih pločica dovoljno čvrsto za rezanje, svakako ih pecite dok se rubovi ne karameliziraju i ne poprime zlatnu boju. Zatim ih potpuno ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja, prenosi Simply Recipes.
Kad ste spremni izvaditi pločice iz protvana i rezati ih, prijeđite nožem po rubovima i nježno izokrenite štangice. Trebali bi biti dovoljno čvrste za rukovanje, ali kora bi se mogla malo raspasti. Nazubljenim nožem izrežite na kvadrate. Ove pločice možete napraviti i dan ranije. Pladanj s ohlađenim kolačićima samo obložite folijom i ostavite na pultu. Narezane ploške mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do 5 dana. Čuvajte ih s papirom za pečenje između redova kolačića ako su naslagani jedni na druge ili pojedinačno zamotane u plastičnu foliju. Pločice se također mogu zamrzavati do mjesec dana. Za odmrzavanje izvadite ih iz vrećice i ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
- 150 grama mini pereca
- 75 grama otopljenog maslaca
- 3 žlice šećera
- 1 limenka zaslađenog kondenziranog mlijeka (397 g)
- 57 grama glatkog maslaca od kikirikija
- 100 g maslaca od kikirikija s komadićima
- 100 g čokoladnih suza
- 75 g kokosovog brašna
Upute:
1. Zagrijte pećnicu na 190⁰C. Obložite četvrtasti protvan veličine 20x20 cm folijom, dopuštajući da nekoliko centimetara visi s ruba protvana. Obilno premažite otopljenim maslacem. Staviti na stranu.
2. Ulijte 1/4 šalice zaslađenog kondenziranog mlijeka u zdjelu i ostavite sa strane. U drugu zdjelu dodajte maslac od kikirikija i preostalo kondenzirano mlijeko. Stavite u mikrovalnu na 30 sekundi. Miješajte smjesu dok ne postane glatka. Ostaviti sa strane da se ohladi.
3. U multipraktik dodajte 3 šalice cijelih pereca i miksajte dok najveći komadi ne budu veličine malog graška. Iz te smjese uzmite 120 grama mrvica od pereca i vratite ih u multipraktik. Dodajte šećer i otopljeni maslac i miksajte neprekidno 20 sekundi. Smjesa će izgledati poput mokrog pijeska.
4. Ulijte smjesu u pripremljenu tepsiju. Pomoću mjerne posude ili čaše čvrsto utisnite smjesu u ravnomjeran sloj na dnu posude.
5. Pecite koru dok ne postane čvrsta na dodir i blago zlatna oko rubova, oko 10 minuta.
6. Ponovno promiješajte maslac od kikirikija i kondenziranu smjesu, a zatim prelijte 3/4 šalice smjese maslaca od kikirikija preko pečene kore. Na vrh stavite pola kokosovog brašna, polovinu maslaca od kikirikija s komadićima i polovinu čokoladnih suza.
7. Preko cijelog sloja prelijte preostali maslaca od kikirikija i mješavinu kondenziranog mlijeka. Posipajte preostalim kokosovim brašnom, maslacem od kikirikija i komadićima čokolade. Rasporedite cijele perece na vrh i rukama nježno pritisnite prema dolje kako biste bili sigurni da su slojevi kompaktni. Prelijte ostavljenim kondenziranim mlijekom.
9. Pecite na srednjoj rešetki pećnice 30-35 minuta dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a sredina tek počne dobivati boju. Sredina može biti malo mekana, ali pločice će se stvrdnuti dok se hlade.
9. Izvadite pločice iz pećnice i ohladite ih rešetki sat i pol. Izvadite iz protvana i skinite foliju. Nastavite hladiti na rešetki još 1 sat. Kada pločice dostignu sobnu temperaturu, zamotajte ih u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata ili preko noći. To će osigurati da se pločice lijepo režu. Možete ih rezati i kada se ohlade na sobnu temperaturu, ali kora bi se mogla raspasti.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: