Često radimo neku od ovih stvari kada posjetimo restoran, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad smo preotvoreni, miješamo se konobaru u posao, pametujemo i krivo slažemo pribor za jelo. Ako se pronađete u nekoj od navedenih točki, dobro razmislite o tome prije idućeg odlaska u restoran.
Novinarke Večernjeg lista isprobale su razne burgere:
Sramite se pitati da vam zapakiraju ostatke
Ako vam ostane netaknute hrane i voljeli biste se njome počastiti još malo kada dođete kući, bez ustručavanja zamolite konobara da vam donese posudu za hranu da ju zapakirate za doma.
Počinjete jesti prije nego što su ostali dobili svoju hranu
Ako ste u većoj grupi ljudi, pristojno je pričekati da svi dobiju svoju hranu. Također, nemojte jesti prebrzo kako biste pratili druge i sljedove jela.
Ostavljate loše komentare o restoranu na internetu
Kada dođete kući nezadovoljni uslugom koju ste dobili u restoranu, brže bolje jurite na internet ostaviti svoju recenziju. Takvi komentari su korisni, ali neće promijeniti način poslovanja tog restorana. Umjesto toga radije napišite konstruktivan savjet.
Tražite od kuhinje da vam pripreme jelo koje nije na meniju
Ovaj zahtjev nepraktičan je iz više razloga. Prvi je cijena, a drugi osoblje koje je educirano da priprema jela s menija, pa biste mogli ostati razočarani ako u kuhinji ne bude glavnog kuhara.
Pomažete konobaru u čišćenju stola
Iako mislimo da na taj način skraćujemo posao konobaru i olakšavamo mu situaciju, zapravo mu možete prouzročiti više štete nego korisiti s obzirom na to da svaki konobar ima svoj način sakupljanja posuđa.
Ne poštujete pravila vilice i noža
Postoje pravila kako se odlažu vilica i nož i svako ima svoje značenje, stoga biste to trebali proučiti prije nego li odete u restoran, barem iz pristojnosti prema osoblju i kuharu, ako ne zbog vlastite kulture.
Ne uzimate u obzir različite kulture i kuhinje
Ako ćete posjetiti restoran u drugoj državi, bilo bi dobro da proučite pravila ponašanja za stolom barem iz poštovanja prema domaćinu. Poneki imaju određen dress code, u nekima je strogo zabranjeno glasno pričati ili zapaliti cigaretu nakon jela. Kako biste izbjegli neugodnosti, uputite sami sebe u pravila prije nego kročite u restoran.
Više od polovice gostiju po restoranima se nekulturno ponaša . Početak : sjeda za stol i razgovara na mob , doziva konobara “ej dečec” , nezna naručiti sve odjednom ( naknadno bi salatu , pa bi onda majonezu ....) , sjedi “ko kauboj” ....kad dobro “izmaltretira” konobara , nagradi ga napojnicom od 0 kuna !