znate li ih vi?

Seksualna terapeutkinja otkriva 6 stvari koje bi svatko od nas trebao znati o seksu

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
07.09.2024.
u 20:57
Pogledaj originalni članak

Iako postoji mnogo informacija o seksu, velik dio njih je zapravo netočan ili pogrešan. To je razlog zašto seksualni terapeuti često rješavaju probleme klijenata kroz jednostavnu edukaciju o seksu, piše Daily Mail. Koji savjet najčešće dijele i što bi željeli da smo svi naučili u školi? Evo nekoliko ključnih stvari:

Cilj seksa nije orgazam, već užitak: Žene često previše brinu o orgazmu – nedostatku, vremenu koje treba da dođu do njega, zašto nije isti kao prošli put. Seksualni terapeuti smatraju da je to nepotrebno. Orgazam bi trebao biti kao desert nakon obroka – lijep dodatak, ali ne razlog zbog kojeg ste ‘došli na večeru’. Parovi koji imaju najbolji seks ne stavljaju orgazam u središte, već uživaju u procesu.

Želja varira – i to je normalno: Mnogo parova nepotrebno brine kada jedno od njih izgubi želju za seksom. Želja nije statična; ona varira ovisno o životnim okolnostima. Stres, zdravstveni problemi, trudnoća, roditeljstvo i financijske brige često utječu na libido. Ključ je razgovor i razumijevanje ovih prirodnih fluktuacija.

Vaša vagina miriše sasvim prirodno: Od rane dobi žene se brinu o mirisu svojih intimnih dijelova, što tržište koristi kroz proizvode koji obećavaju ‘osvježavanje’. Međutim, zdrava vagina ima svoj blagi, prirodni miris, a ti proizvodi mogu narušiti njezinu ravnotežu i uzrokovati probleme. Bitno je prihvatiti prirodan miris i posjetiti liječnika ako primijetite promjene.

Anksioznost oko performansi je česta i rješiva: Mnogi ljudi, bez obzira na spol, mogu tijekom seksa postati previše svjesni svog izgleda i izvedbe. Ta anksioznost može narušiti užitak. Tehnike opuštanja, svjesnost i fokusiranje na osjećaje, a ne izgled, mogu pomoći u prevladavanju ove prepreke.

Seksualna kompatibilnost zahtijeva trud: Mnogi vjeruju da seksualna kompatibilnost dolazi prirodno, ali ona zapravo zahtijeva rad i prilagodbu. Kemija koja se osjeti na početku veze često je samo požuda, a prava kompatibilnost dolazi kroz komunikaciju i spremnost na kompromis.

I muškarci mogu imati nizak libido: Iako postoji stereotip da muškarci uvijek žele seks, mnogi muškarci također prolaze kroz razdoblja niske želje, što može biti uzrokovano stresom, depresijom, lošim navikama i gubitkom samopouzdanja. Važno je prepoznati ove izazove i potražiti podršku, umjesto da se osjeća neadekvatno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.