Dobre su i tri mjeseca od zamrzavanja

Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu

Foto: Shuttershock
Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu
03.09.2021.
u 07:00
Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara
Pogledaj originalni članak

Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene, zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo ljetna hrana - voditeljica restorana i autorica recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo slijedite ova četiri koraka - i u studenom ili prosincu se prisjetite zašto ih volite...

Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za zamrzavanje - a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komadiće.

Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.

ECDC: Nema hitne potrebe za dodatnom dozom cjepiva protiv covida-19

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na kriške. 

 Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u zdjelu s hladnom vodom.

Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde. 

Korak 3: Sušenje

Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju 'opekline'.

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datumom zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.

Vakula analizirao "ekstremno toplo" ljeto pa najavio: I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka!

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.