morate prepoznati

Slomljeno srce čuva nas od najgoreg scenarija

Foto: Arhiv VL
Slomljeno srce čuva nas od najgoreg scenarija
02.07.2012.
u 14:50
Parajuća bol nakon smrti voljene osobe zapravo je zaštitni mehanizam našeg organizma. Sindrom slomljenog srca ima simptome slične srčanom udaru...
Pogledaj originalni članak

Simptomi koji upućuju na srčani udar u jedan ili dva posto slučajeva mogu biti uzrokovani – slomljenim srcem. Taj sindrom poznat je i pod nazivom kardiopatija. Od srčanog udara razlikuje se što nema blokade u koronarnim arterijama iako su simptomi gotovo istovjetni. Srce tada poprima izgled balona, što ga zapravo štiti od ubacivanja previše adrenalina u srce. Primjerice, isto se događa i sa srcima teških alergičara koji primaju terapiju adrenalinom.

– Adrenalin ima stimulirajući efekt na srce što je važno da bismo u organe dobili što više kisika u stresnim situacijama. No taj učinak može biti štetan ako dugo traje – kaže Harding Sian s Imperial collegea u Londonu, piše Daily Mail.

Dakle, tijelo dozira reakciju na adrenalin i na taj se način štiti. Srce smanjuje broj otkucaja i snagu pumpanja, a taj se mehanizam razvio zbog pretjerane stimulacije osobito visokim dozama adrenalina koje tijelo otpušta kad je pod stresom. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.