...cheesecake: Amerikanci 30. srpnja slave nacionalni dan popularne torte od sira. Nema jedinstvenog recepta, ima ih na stotine – od onih za tortu koja se peče i za tortu koja se ne peče. Sastojci i dodaci koji se u izradi koriste ono su što čini jedan cheesecake različit od drugoga. Iako se jeo još u antičkoj Grčkoj, najpoznatiji kakav danas poznajemo je – New York cheesecake. Torta je to koju možemo nazvati “čistim” cheesecakeom – od krem-sira, jaja, slatkog vrhnja i šećera, bez ikakvih dodataka.
...čokoladu na sto načina: Znanost je utvrdila da njezino jedenje potiče snažnije izlučivanje endorfina od ljubljenja s voljenom osobom, odavno se vjeruje u njezin terapeutski učinak, a drevni narodi Azteci i Maje zvali su je hranom bogova. Srpanj je mjesec u kojem se slavi njezin svjetski dan, a namirnica je to koja može biti baza raznim proizvodima. Pripremili od nje popularnu sachericu, lava kolač ili mađaricu, nećete pogriješiti...
...pohane cvjetove tikvica: Povrće koje se naveliko bere u srpnju može se peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha, a i njihovi cvjetovi delicija su sami po sebi. Poprilično su delikatni pa treba paziti da ih se ne pokida tijekom branja. Puniti ih možete sirnim nadjevima poput onog od ricotte i omiljenog začinskog bilja ili pak štapića mozzarelle. Nije im potrebno dugo prženje, već su gotovi u nekoliko sekundi, pa bi i punjenje trebalo biti što jednostavnije.
...začinsko bilje: Bosiljak, vlasac, kopar, peršin, origano i majčina dušica samo su dio mirišljavog bilja koje povezujemo s ljetom, a čine okosnicu mediteranske prehrane. Osim zbog okusa koje daju jelu, dobri su i zbog povoljnog utjecaja na zdravlje. Uz sol i papar, ovo bilje je i osnova kulinarstva, okusi su nam poznati te ćete teško s njima pogriješiti, a opet su dovoljno zanimljivi i aromatični da svakom jelu daju karakter.
...sok od mrkve: Mrkva je velik izvor karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. No ako je konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šalice soka trebat će vam oko pet cijelih mrkvi. Samo jedna šalica svježeg soka donosi puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.
VEZANI ČLANCI: