Gastro globus

Stiže dobra vještica Befana! Znate li pripremiti crni karamel?

Foto: Thinkstock
vještica
Foto: Dražen Prša
karamela
03.01.2014.
u 09:31
Leti na metli, ima velik nos, na glavi maramu, odjeća joj je poderana i čađava jer u domove ulazi kroz dimnjak .... Befana, kako je Talijani zovu, dobra je vještica koja daruje djecu u noći 5. siječnja tako što njihove čarape obješene uz kamine puni slatkišima. Portal ButtaLaPasta donosi tradicionalni recept za slatkiše
Pogledaj originalni članak

Ako Djed Mraz ne uspije ispuniti želje mališana, onda to učini Befana, koja se trudi to nadoknaditi. Kako nema budžet i vojsku vilenjaka da joj pomognu, ona djecu daruje slatkišima. Onu malo manje dobru – ugljenom! Legenda kaže da je Befana zapravo bila starica koja se predomišljala bi li se pridružila trojici kraljeva, no kako je zakasnila na Božić, stiže tek pete noći siječnja.

Pjenasti bjelanjak u crnom karamelu

EDIDA Spominju je od 1200. godine. Ime joj potječe od imena Epifanija. Znala je, kažu, uvijek sve pa tako onu manje dobru djecu, koja su zaslužila ugljen, zapravo daruje crnim slatkišima nalik ugljenu jer zna da će se do iduće godine – popraviti. Za ovakve je slatkiše potreban granulirani i šećer u prahu, bjelanjak, crna boja, žlica čistog alkohola.

Glazuru pripremite od čvrstih bjelanjke, ostatak, dvije šalice grubog šećera i alkohol miješajte u zdjeli koju ste zagrijali na pari. Miješajte. Dobit ćete karamel, no nastavite kuhati do 141 stupanj. Smanjite temperaturu pa u masu ulijte čvrsti bjelanjak. Sve će nabubriti pa smjesu istresite na ravan silikonski kalup. Kada se ohladi tako grbavu smjesu dodatno razlomite. Dobit ćete komadiće slastica slične ugljenu, izvana hrskave, a iznutra pjenaste od bjelanjka.

Ružičasti i žarkozeleni ugljen

Sipino crnilo nekada se koristilo za pripremu slatkog ugljena – carbon dolce – koji se malim vragolanima stavljao u čarapu nad kaminom. Ovakav se običaj zadržao u Italiji, gdje se još uvijek pripremaju slastice od bjelanjka i crnog karamela. Befana ili Epifanija s nestrpljenjem se očekuje i u Španjolskoj i Portugalu, a tada djeca dobivaju datulje, smokve, naranče.

Posljednje su ovo slastice koje se pripremaju na prijelazu godine jer do početka karnevalskih svečanosti valja prištedjeti na kućnim zalihama hrane i šećera.Danas slatki ugljen više nije isključivo crn, a sipino je crnilo zamijenila prehrambena slastičarska boja pa ga sve češće možemo susreti u ružičastim, plavim ili zeleni nijansama, baš kao što ni klinci više ne očekuju u čarapama naći slasticu, već neki od novih gadgeta, odjeću, novac...

Befana je razlog i da ugođaj Božića potraje i u siječnju pa se tako na Piazza Navoni u Rimu održava sajam u njezinu čast kada se prema legendi ona pojavljuje na jednom od prozora, a ta se tradicija njeguje i u talijanskoj regiji Marche.

>>Znate li koliko je poklona isporučio Djed Božićnjak?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.