potražite pomoć

Što kad opsjednutost savršenstvom pođe po zlu

Foto: Thinkstock
Što kad opsjednutost savršenstvom pođe po zlu
18.02.2014.
u 21:00
OKP je poremećaj odgovornosti – iznenadno odrastanje, sazrijevanje i preuzimanje odgovornosti za postupke.
Pogledaj originalni članak

Nije u pitanju samo intenzivno razmišljanje o nečemu, već osoba doslovno ne može prestati razmišljati o istoj stvari, iznova i iznova. Ali, zbog čega se ovaj problem češće javlja kod žena nego kod muškaraca?

Zato što se u korijenu nalazi težnja za savršenstvom, koja karakterizira većinu žena današnjeg doba. Od mladih žena se ne očekuje samo da budu uspješne i neovisne kao muškarci, već i da izgledaju poput top-modela. Standardi za žene ovog stoljeća zaista su visoki: stjecanje znanja i savršenog izgleda tijekom dvadesetih godina života, kao i ostvarivanje u emotivnim vezama, karijeri i fizičkom izgledu. S vremenom, zbog velikih očekivanja, žene su razvile ozbiljne komplekse. Kada mlada žena ne ostvari sve što joj društvo nameće, ona sebe krivi za “neuspjeh”. A s vremenom to se može razviti u opsesivna razmišljanja o tome kako biti bolja u svim životnim područjima

Poremećaj odgovornosti

Stručnjaci kažu da ne smijemo podcjenjivati štetu koju opsesivno razmišljanje čini našem mentalnom i općem zdravlju. Ako se na vrijeme ne zatraži profesionalna pomoć, ono može izazvati kroničnu anksioznost i depresiju. Po stručnom mišljenju, opsesivno razmišljanje može se manifestirati kao tip opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Također, kompulzivno razmišljanje ne mora obavezno značiti da patite od OKP-a, ali uzroci su slični i najčešće se odnose na velike životne tranzicije. Ove promjene karakteristične su za dvadesete godine života – završetak školovanja, zaposlenje, početak nove emotivne veze ili promjenu životne sredine.

OKP je poremećaj odgovornosti – iznenadno odrastanje, sazrijevanje i preuzimanje odgovornosti za postupke. Osjećaji se mijenjaju i razvijaju u zastrašujuće “loše misli” da će se nešto dogoditi vama ili drugim ljudima.

Ako počnete opsesivno o nečemu razmišljati, toliko da to narušava vaš život, ne oklijevajte zatražiti pomoć.

>>Tijelo prekrio sa 22 tetovaže posvećene Miley Cyrus

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.