Lindt&Sprungli

Stoljeće i pol duga tradicija proizvodnje čokoladnih zečeva

Foto: Tanja Božić/VLM
Stoljeće i pol duga tradicija proizvodnje čokoladnih zečeva
07.04.2012.
u 08:36
Kalupi u kojima se rade zečevi i jaja napravljeni su prema onima starim 150 godina kada su prve slastice proizvedene
Pogledaj originalni članak

Čokoladni zečevi omotani u zlatnu foliju s crvenom trakom oko vrata vezanom u mašnu simbol su uskrsne poslastice koju več 150 godina, od kad je tvrtke osnovana 1845. godine, svjetski poznat proizvođač čokolade, švicarski ’Lindt&Sprungli’ proizvodi po zaštičenoj recepturi.

Zečja vojska oko svijeta

Riječ je receptu koji čuvaju kao poslovnu tajnu, a lani su čak i dobili tužbu protiv tvornice čokolade koja je proizvodila čokoladne zečeve i pakrirala ih također u zlatnu foliju. Samo u Njemačkoj godišnje se proda više od 80 mlijuna čokoaldni zečeva, a nekoliko puta više ih se izveze diljem svijeta.

Lindtovi zečevi proizvode se u kalupima u kakvima su se počeli raditi i prije 150 godina, no tehnoligija lijevanja, razmazivanja i hlađenja čokolade znatno je napredovala. U Kollnskom muzeju Lindt čokolade može se pratii nastajanje čokoladnih zečeva od priče o zrnu kakaovca, njegovoj fermentaciji, sušenju, mljevenju pa sve do puta u Europu, pečenja kakao ploćže te miješanaja s alpskim mlijekom i sečerom do sjajne kremaste čokoalde. Kalupovi u obliku zečeva sastoje se od prednjeg i stražnjeg dijela, a ima ih u svim veličinama.

Očeva čokoladna utjeha

Kada se čokolada izlije, vrti se kako bi se ravnomjerno izlila i osušila te se nakon toga spajajaju i motaju u foliju. Čokoladnih oblika ima bezbroj, od jaja do pijetlića, no priča o zecu nastala je kada je jedan od majstora čokolade zeca izradio za svog sina. Mališan je u vrtu ugledao zeca, no kada je pobjegao mališan se rastužio, a otac mu je za utjehu izradio čokoladnu zamjenu od najfinije Lindt mliječne čokolade te je zamotan u sjajni zlatni omot s crvenom ukrasnom vrpcom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.