OBNOVITE INTIMNOST

Stručnjaci podijelili devet savjeta koji će začiniti vaš seksualni život

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
14.08.2024.
u 21:41
Sasvim je očekivano da nećete istim žarom i intenzitetom voditi ljubav na samom početku veze te nakon deset ili više godina zajedničkog života
Pogledaj originalni članak

Trenuci intimnosti među partnerima u dugim vezama najčešće se s vremenom prorijede. Sasvim je očekivano da nećete istim žarom i intenzitetom voditi ljubav na samom početku veze te nakon deset ili više godina zajedničkog života. No, intimnost je važna za kvalitetan odnos, a uz ovih nekoliko savjeta stručnjaka s portala EverydayHealth lakše ćete se ponovno povezati s partnerom i oživjeti svoj seksualni život.

Uvrstite intimnost u svoj raspored: Planiranje seksa možda ne zvuči romantično, ali većinu važnih planova zapisujete u kalendar, pa zašto ne biste i seks? Pritom u svom rasporedu oslobodite dovoljno vremena da se stignete opustiti prije samog uskakanja u krevet. Na taj način vođenje ljubavi i za vas i za partnera bit će potpunije iskustvo.

Izbjegavajte negativne misli: Prestanite se opterećivati nevažnim detaljima, primjerice osjećati krivnju zbog seksa ili se zamarati izgledom svog tijela. Razgovarajte s partnerom o tome što vas uzbuđuje i imajte na umu da su sve sporazumne seksualne aktivnosti zdrave i da će vas oboje učiniti zadovoljnijim osobama.

Koristite lubrikante: Vaginalna suhoća pogađa 17 posto žena u dobi od 18 do 50 godina, a može biti uzrokovana padom razine hormona zbog menopauze, dojenja i određenih lijekova. Seks može biti ugodniji uz korištenje lubrikanata koji smanjuju trenje i iritaciju, a time i nelagodu.

Krećite se: Kretanje i vježbanje nisu dobri samo za vaše srce, već i za seksualni život. Istraživanja su pokazala kako se zdravstveno stanje muškaraca s erektilnom disfunkcijom popravilo nakon što su promijenili životne navike i počeli se više kretati, dok žene koje se bave fizičkom aktivnošću imaju višu razinu seksualne želje.

Dovoljno spavajte: Nedostatak sna može negativno utjecati na vaš seksualni nagon. Istraživanja su otkrila da je dulji san povezan s većom željom za seksom tijekom sljedećeg dana, a povećanje sna za samo jedan sat dovelo je do 14 posto veće vjerojatnosti za seksualni odnos s partnerom.

Prakticirajte mindfulness i jogu: Istraživanja su pokazala da žene koje prakticiraju neki oblik meditacije češće prakticiraju seks i mentalno su zdravije od žena koje nikad ne meditiraju. K tome, neki joga položaji poboljšavaju tonus mišića zdjelice, oslobađaju napetost u zglobovima kukova i podižu raspoloženje.

Razmislite o akupunkturi: Balansiranje i opuštanje tijela pomoću akupunkture odavno se koristi za poticanje libida. U sklopu jednog istraživanja 35 muškaraca i žena sa seksualnom disfunkcijom podvrgnuto je akupunkturnim sesijama. Na kraju istraživanja libido se poboljšao kod žena, dok je kod muškaraca poboljšana erekcija, vrijeme ejakulacije i sposobnost postizanja orgazma.

Koristite biljne afrodizijake: U različitim kulturama susrećemo biljke koje se koriste kao afrodizijaci. Neke od njih potiču živce u genitalijama, druge povećavaju razinu dušikovog oksida koji povećava protok krvi u genitalijama, kao i kemikalija koje izazivaju osjećaj ugode u mozgu. Kineski ginseng, gljiva kordiceps, ginkgo i južnoamerička biljka muira puama, samo su neke od biljaka koje se preporučuju za potenciju.

Sami se stimulirajte za bolji seks: Eksperimentirajući na sebi, možete bolje saznati što vas seksualno zadovoljava, a potom te informacije možete prenijeti svom partneru. Za žene, masturbacija može imati i druge prednosti, poput smanjenja vaginalne suhoće i boli tijekom odnosa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.