Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu svježa, ne mogu držati izvan hladnjaka, no prehrambeni tehničar Chris Beasley kaže da, iako većina hladnjaka ima mjesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno najbolje mjesto za njih.
Pečete jaja za doručak na suncokretovu ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete
– Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne mijenja – kaže Beasley. Smatra da ih je bolje držati na gornjoj polici hladnjaka.
Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Beasleyjev razlog ima smisla: naime vrata su najtoplije mjesto unutar hladnjaka, a ujedno su i mjesto na kojem zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada pa opet raste.
– Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija – rekao je za The Sun..
Ako jaja uopće ne držite u hladnjaku, vrijeme je da to promijenite.
Uz to, on savjetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena jer ona ima svoju svrhu. Naime, ljuska jaja prekrivena je tisućama sitnih pora koje lako apsorbiraju neželjene mirise, ali i bakterije.
– Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije – rekao je.
Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u hladnjaku kvalitetu i svježinu održe barem dvostruko dulje od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jednog do tri tjedna, dok u hladnjaku mogu trajati i do šest tjedana.
Evo koje biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!
Kako smo do sad preživjeli, meni je misterij 🤔