da ne bi bilo zabune

Stručnjak za putovanja otkriva u kojim zemljama ne smijete, a u kojima morate davati napojnice osoblju

Foto: shutterstock
Stručnjak za putovanja otkriva u kojim zemljama ne smijete, a u kojima morate davati napojnice osoblju
15.05.2024.
u 11:30
Kako se približavaju ljetni mjeseci i sve više i više ljudi pretražuje internet kako bi vidjeli koja su pravila davanja napojnica diljem svijeta, jedan je stručnjak za putovanja otkrio gdje je prikladno ostaviti napojnicu.
Pogledaj originalni članak

Bilo da ste u restoranu ili da vam prtljagu odnesu u hotelsku sobu, za mnoge je nepisano pravilo da ostave napojnicu nakon dobro obavljenog posla. Čak i ako se ne slažete nužno, konvencija mnogima nalaže da je to ispravna stvar. Međutim, različite kulture nose različita pravila. Pogledajte samo Sjedinjene Države, gdje neki vjeruju da je ispravno dati 20% napojnice bez obzira na to što kupujete - čak i ako je to samo kava za van, piše LADBible

Znati što je kultura davanja napojnice može biti teško. Kako se približavaju ljetni mjeseci i sve više i više ljudi pretražuje internet kako bi vidjeli koja su pravila davanja napojnica diljem svijeta, jedan je stručnjak za putovanja otkrio gdje je prikladno ostaviti napojnicu.

VEZANI ČLANCI: 

I što je još važnije, gdje se na to ne gleda s odobravanjem i čak se smatra nepristojnim. Stručnjak za putovanja Justin Chapman iz Go2Africa otkrio je svoja pravila davanja napojnica, objašnjavajući bonton diljem svijeta.

Europa: ‘Pravila o davanju napojnica razlikuju se diljem Europe’, kaže Justin, ‘U zemljama poput Francuske, Italije, Španjolske i Njemačke vaš će račun za restoran često uključivati ​​naknadu za uslugu, ali možete očekivati ​​10 do 15% napojnice ako 'coperto' nije uključen. Ali, u drugim zemljama, poput Belgije, Finske, Danske i Nizozemske, napojnica je rjeđa – iako je zaokruživanje računa na najbliži euro ili ostavljanje sitniša dobar način da pokažete svoju zahvalnost’. 

‘Taksiji slijede slična pravila davanja napojnica diljem Europe, kao i barovi i kafići; mala napojnica, oko 1 €, očekuje se u zemljama poput Francuske, ali ne bi se očekivala u Danskoj’, dodaje. 

GALERIJA: Osoblje luksuznih hotela otkrilo kakvi su gosti poznati: 'Bio je totalni kreten i nije davao napojnice'

Foto: Instagram
Jennifer Lopez
Foto: Instagram/riley.loudermilk
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
Tiger Woods
Foto: Reuters/Pixsell
Tiger Woods
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Instagram, Pixsell
Foto: IMDb

Afrika: Justin objašnjava: ‘Pored traženja stvari kao što su najbolji safari i najbolje vrijeme za odlazak u Južnu Afriku, prije putovanja malo istražite o napojnicama. Uobičajeno je 10% do 15% vašeg računa u restoranu, ali provjerite račun naknada za uslugu koja je možda već uključena’. 

‘Kada ste na safariju, dajte napojnicu pomoćnom osoblju, poput čistačica, kuhara i čuvara, kao i osoblju kao što su vodiči, promatrači ili tragači, vozači, konobari ili konobarice’, kaže, ‘Neki domovi i kampovi će imati zajedničku kutiju za napojnice, ili možete ostaviti svoju napojnicu kod upravitelja, gdje se vaše napojnice mogu ravnomjerno rasporediti među osobljem, ili možete dati gotovinu pojedinim članovima osoblja’. 

‘Očekujte da ćete potrošiti 15 dolara napojnice po danu za osoblje u smještaju , 20 dolara po danu za vodiča, 15 dolara za tragača i oko 10-20 dolara za obilazak grada s vodičem. Također, nemojte zaboraviti dodatne usluge, ovisno o tome gdje vi ste – poput skipera koji u Mozambiku, golf caddyja u Južnoj Africi i Maasai plesača u Tanzaniji i Keniji’. 

VEZANI ČLANCI: 

Srednja i Južna Amerika: ‘U Južnoj Americi konobari se ne oslanjaju na napojnice toliko kao u Sjevernoj Americi, ali 10 do 15% je norma u restoranima’, kaže Justin, ‘U zemljama poput Brazila, Čilea i Kostarike pripazite na naknadu za pokriće ili 'cubierto' na svom računu; to općenito znači naknada za stol, a ne naknada za uslugu koja ide konobaru. U Kolumbiji možete očekivati dati napojnicu turističkim vodičima od 10 do 20 dolara po danu, ali u većini zemalja srednje i južne Amerike prihvatljivo je oko 5 do 10 dolara po danu’. 

‘U Brazilu se turistički djelatnici uvelike oslanjaju na napojnice i cijene velikodušnije iznose od oko 15 do 30 eura. Vozači taksija ne očekuju napojnicu u Srednjoj i Južnoj Americi, ali možete zaokružiti cijenu te ostaviti malo više ako vam pomognu s prtljagom’, dodaje. 

Azija: Tu se stvari bitno razlikuju, objašnjava Justin. On kaže: ‘Kultura davanja napojnica uvelike se razlikuje diljem Azije. U Kini se napojnice smatraju nepotrebnim i čak se mogu smatrati nepristojnim. U Japanu se napojnice smatraju dijelom usluge i mogu se smatrati uvredljivim – mali dar bi mogao biti bolje prihvaćen ako stvarno želite pokazati zahvalnost, u Južnoj Koreji se ne očekuje davanje napojnice’. 

GALERIJA: Grk izdvojio 24 najbolja hrvatska jela koja svatko mora probati kada dođe u našu zemlju

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Paški sir
Foto: shutterstock
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Novootvoreni lokal Štrukli TO GO
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ćevapi na roštilju
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
ŠibeniK: Pršut i sir
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Purica s mlincima pripremljena u restoranu Theatrium by Filho
Foto: shutterstock
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Hotel Delminivm i konoba Marinero poznati su po duvanjskom bureku
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Restoran Ficlek, chef Kristijan Misirač
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Požega: Priča o slavonskom čobancu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pula: Istarski pršut ?eka rješenje o upisu u Eu registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla
Foto: shutterstock

‘Međutim, u zemljama jugoistočne Azije kao što su Tajland i Vijetnam, napojnica postaje sve češća u turističkim područjima; mala napojnica od oko 10% je lijepa gesta, ali se ne očekuje. U Indoneziji se cijeni 5% do 10% ako naknada za uslugu nije već uključena’, dodaje. 

‘Davanje napojnica taksistima i u barovima i kafićima općenito se ne očekuje diljem Azije. Možda bi bilo najbolje biti oprezan i ne dati napojnicu u Aziji kako biste izbjegli slučajno uvrijediti nekoga – ali možete pitati osoblje u vašem hotelu za savjet’, kaže Justin. 

Australija i Novi Zeland: ‘Općenito se ne očekuje davanje napojnica u Australiji ili Novom Zelandu’, kaže on, ‘Neki vrhunski restorani u turističkim područjima mogu imati ugrađenu napojnicu u račun kao naknadu za uslugu, ali 5-10% ili zaokruživanje računa na najbliži iznos može pokazati vašu zahvalnost za iznimnu uslugu – uključujući taksije, hotele i barove’. 

SAD i Kanada: Svjetska prijestolnica za davanje napojnica, rekli bi mnogi. Justin kaže: ‘Napojnice čine značajan dio prihoda poslužitelja u tim zemljama, pa očekujte da ćete ostaviti 15% do 20% računa u restoranima. U barovima se očekuje 1 dolar po piću, a ostavite sitniš ili zaokružite kada plaćate kavu. Kada plaćate taksi, uobičajeno je zaokruživanje najbližeg dolara ili dodavanje male napojnice od 10% do 15%. I nemojte zaboravite na hotelsko osoblje; portir obično očekuje 2 do 5 dolara po torbi, 2 do 5 dolara po noćenju i 5 do 20 dolara za vratara, ovisno o usluzi’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.