primjećujete li ih?

Stručnjakinja podijelila tri znaka koja otkrivaju da vam je veza osuđena na propast

Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
08.10.2024.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Svi žele otkriti tajnu zdrave i sretne veze, ali rijetki su spremni suočiti se s upozoravajućim znakovima loše veze. No, svjesnost o nezdravim ponašanjima, bilo kod partnera ili kod sebe, može napraviti veliku razliku i spriječiti vas da trošite vrijeme na vezu koja nema budućnost. Srećom, stručnjaci za odnose analiziraju obrasce ponašanja u vezi i mogu pomoći prepoznati ključne znakove problema, piše UNILAD. 

Jedna od takvih stručnjakinja je ovlaštena savjetnica Suzanne Degges-White, profesorica na Sveučilištu Northern Illinois, koja je u razgovoru za Business Insider istaknula tri glavna pokazatelja da bi vaša veza mogla biti na klimavim nogama, iako to možda još ne primjećujete.

Izbjegavate povratak kući: Prvi znak je posebno vidljiv kod onih koji žive s partnerom. Ako često odgađate povratak kući nakon posla ili iz izlaska, to može značiti da izbjegavate partnera jer ste nesvjesno nezadovoljni u vezi. Čak i ako ne živite zajedno, odgađanje susreta ili izgovori zašto ne možete provoditi vrijeme s partnerom također mogu ukazivati na problem. Degges-White objašnjava: ‘Ako stalno tražite razloge da ne budete s tom osobom, to je crvena zastavica’. 

Ne odgovarate na poruke: Drugi znak odnosi se na komunikaciju. Ako često ignorirate poruke partnera ili odgađate odgovaranje, to može značiti više od pukog zaborava. Takvo izbjegavanje komunikacije često ukazuje na distanciranje u vezi. Degges-White ističe da je ovo oblik ‘samozaštite i ponašanja izbjegavanja’, što je znak da veza možda nije zdrava.

Nemate zajedničku viziju budućnosti: Treći znak je kad ne možete zamisliti budućnost s partnerom. Ako ne vidite vaš odnos kao dugoročni ili nemate jasnu sliku o zajedničkoj budućnosti, bilo da se radi o braku, djeci ili zajedničkom životu, to može značiti da niste posvećeni vezi. Također, ako vam je teško zamisliti kako vaš partner odgovara vašim osobnim ciljevima i planovima, to bi moglo biti podsvjesni signal da ne želite dugoročnu vezu s njim.

Degges-White dodaje kako suprotno ovim crvenim zastavicama, zdrave veze obilježava osjećaj zahvalnosti prema partneru i optimizam o zajedničkoj budućnosti. ‘U zdravoj vezi, fokusirani ste na ono što dolazi i osjećate nadu u budućnost, umjesto da se zadržavate na prošlim greškama’, zaključuje ona.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.