Festival tjestenine

Šurlice, fuži, taškrle, pljukanci.... hrvatska tjestenina

Foto: Večernji list
Šurlice, fuži, taškrle, pljukanci.... hrvatska tjestenina
07.02.2011.
u 11:45
Tjestenina ili pašta dio je svakodnevice na stolu gurmana i siromaha, ona je srce kulinarstva.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska, koju mnogi s pravom nazivaju “najljepšim europskim vrtom”, nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj važno mjesto zauzima tjestenina: šurlice, fuži, taškrle, pljukanci.... Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Novi brand? Zašto ne?

Ideja da populariziramo ovu posebnost oživotvorila se u organizaciji 2. hrvatskog festivala tjestenine koji će se održati u "hrvatskoj kraljici turizma“ Opatiji. Ideja je potekla iz redakcije hrvatske revije “Svijet hrane”, te su odlučili zajedno s eminentnim domaćim teoretičarima i praktičarima s područja gastronomije, prehrane, hotelijerstva i restoraterstva, „zakoračiti u veliki svijet tjestenine“. 
– Vrijeme je da napravimo iskorak i da počenmo terminološki koristiti novi brand – "hrvatska tjestenina“ – objašnjava Stjepan Odobašić, direktor festivala koji će se održati u hotelu Amabasador u Opatiji.

Stotinu jela od tjestenine

Festival se sastoji od prezentacije stotinjak vrsta originalnih jela od tjestenine s naglaskom na autohtone recepte iz Hrvatske te predavanja na kojima će se sudionici upoznati ne samo s poviješću nego i s nutricionističkim i drugim vrijednostima tjestenine. Tjestenina, odnosno pašta dio je naše svakodnevice bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimac i bogatih i siromašnih i gurmana, ona je srce kulinarstva.

– Ovim festivalom želimo da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu. Nadamo se da će vam ova tema biti dovoljno intrigantna, aktualna i poticajna, kako bi se svi priključili našim naporima da damo odgovarajući doprinos stručnoj i praktičnoj misli o priči o tjestenini uopće, te posebice o njenoj važnosti i ulozi u tradicionalnoj gastronomskoj baštini u suvremenom hotelsko-turističkom sektoru Republike Hrvatske – pozva Odobašić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LI
libero
14:15 07.02.2011.

Domovina pašte ili tjestenine je Italija, kad su oni imali paštu mi nismo ni znali za pšenicu. Znači pašta jela se u Italiji, a Hrvatska je Balkan i tu se jeo balkanski lonac.......

BE
belizar
11:08 21.02.2011.

libero....znam da je vama srbima muka, što u svim područjima kulture, znanosti, gastronomije i kvalitete života zaostajete za hrvatskom....ali lažima nećete ništa postići! za vas, domovina pašte ili tjestenine je KINA! tamo su je radili od rižina brašna. marko polo, odnosno MARKO POL (naime, to mu je pravo prezime-hrvatsko, a polO je talijanska izvedenica hrvatskog prezimena), hrvat iz korčule, je donjeo recept za tjesteninu iz kine. počela se onda raditi u italiji (veneciji), a vrlo brzo nakon toga i u Hrvatskoj, kao drugoj zemlji u europi. za žito su hrvati znali, kad i talijani, to je biljka, koja se proširila s bliskog istoka prema zapadu europe. hrvatska ima preko 20 vrsta autohtone tjestenina, kao i italija. ukratko, držite se vi roštilja-jer to je jedino autohtono što imate u srbiji. sve ostale ste od turaka pokupili. živjeli;)!