"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom", zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, specifična po tome što publika aktivno sudjeluje u razgooru, ali prilagođena i znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, održana je po 33. put, ali u ponešto izmijenjenom izdanju.
Naime, ovaj put nije predstavljen jedan vinar, nego je uz vina pet međimurskih vinarija najavljeno ovogodišnje Urbanovo. Da bi se pokazalo što Međimurje zna i može, odabrane su vinarije manje poznate široj javnosti: Kossi, Kerman, Munđarov breg, Podrum Štrigova i Tomšić.
Povod ponešto izmijenjenoj formi "Vinskih razgovora" jest želja Društva Međimuraca u Zagrebu i Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae (u prijevodu Hrvatski cvjetnjak, kako se često tepa Međimurju) da što više ljudi izvan Međimurja upozna Urbanovo - manifestaciju koja se već 20 godina održava s ciljem promocije Međimurske vinske ceste kao turističkog proizvoda i Međimurja kao idealne turističke destinacije.
URBANOVO se održava kroz više datuma tijekom svibnja, no središnji događaj, Festival Pušipela, održava se od 13. do 15. svibnja u Štrigovi, gdje na jednom mjestu možete kušati vina najboljih međimurskih vinara. Uz vino je nezaobilazna i hrana koju nude lokalni OPG-ovi sa svojim mliječnim i mesnim prerađevinama, a u tri dana Festivala Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika i tradicijskih obrtnika.
Festival obilježava Pušipel, autohtona međimurska vinska sorta i zaštićeni brend.
Iako su ovo Vinski razgovori, okupljenu novinarsku ekipu iznimno su oduševile međimurske delicije iz mesnice Kiš. Posebno treba istaknuti sušeni jezik i izvornu međimursku deliciju meso "z tiblice". Pa ipak, najviše se pričalo o međimurskom kukuruznom kruhu, što je samo dokaz da ljudi itekako cijene domaće, autohtone proizvode.
Ako treba izdvojiti neko vino, najbolji dojam ostavio je suhi Muškat vinarije Munđarov breg.
Vina i delicije, manifestaciju Urbanovo i Međimurje predstavili su prisutni gosti - vinarka Ina Kerman, potpredsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu Davorin Radošević i Marko Havaši, vinski entuzijast, Međimurac sa zagrebačkom adresom, koji je u razgovoru s publikom pokazao svu ljubav koju gaji prema rodnom kraju.
- Iznimno sam sretan kad vidim da svi uživaju i da im se sviđaju međimurska vina; mada smo im smo danas, u ovom lijepom prostoru, ponudili neka vina za koja možda prije nisu čuli. To pokazuje da međimurski vinari rade dobro, da se razvijaju, prate trendove i zauzimaju sve značajniju poziciju na hrvatskoj vinskoj sceni, izjavio je Marko Havaši. Zagrebačka Barcaffè espresso akademija i ovaj je put bila savršeni prostor koji od samog početka garantira opuštenu i dobru atmosferu. Prostor akademije ujedno je i caffe bar u kojem svi kavoljupci mogu uživati u svojoj omiljenoj šalici kave pa vas pozivamo da svakako navratite; svidjet će vam se.
- Vrlo sam zadovoljan time kako su prošli ovi Vinski razgovori. Koliko se god trudili, teško je u tako kratkom vremenu predstaviti cijelu jednu regiju. Zato smo mi za ovo predstavljanje Međimurja i najavu Urbanovog odabrali nešto manje poznate vinare, ali zato odlične te omogućili okupljenima da, po tko zna koji puta, na Vinskim Razgovorima probaju nešto novo, rekao je Tomislav Stiplošek.
Prekrasna priroda, dobro društvo, odlična hrana i vrhunska vina. Ima li bolji razlog za posjetiti Štrigovu i Urbanovo od 13. do 15. svibnja?