Konoba Pud brest, Milohnići 5, Milohnići

Svaku večer nam se iz Baške na večeru vraćaju isti gosti

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Turistička ponuda Glavotoka na Krku
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Turistička ponuda Glavotoka na Krku
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Turistička ponuda Glavotoka na Krku
18.07.2022.
u 08:31
U vrtu nedaleko konobe sami sade salatu, radič, pomidore, tikvice, patlidžane, a šparoge beru u obližnjoj šumi Čavlena. Vlatkova supruga Danijela radi ručno tjesteninu, a kći Laura poslužuje goste.
Pogledaj originalni članak

Tko je na Krku gladan, neka si da truda i pronađe Milohniće, malo selo na zapadnoj strani otoka u kojem zimi nema ni osamdeset stanovnika. Tu sjedne u hlad u Konobu Pud brest, u obnovljenoj staroj kamenoj seoskoj kući i naruči – domaće šurlice, makarone ili njoke. Neće se prevariti.

– O turistima sam se brinuo još kao osmogodišnjak! Vodio sam ih, uglavnom Nijemce i Austrijance dolje do crkvice sv. Krševana, koju je tada bilo teško pronaći u gustoj šumi. Riječ je o dragulju crkvene arhitekture iz 12. stoljeća, građena je romaničkim stilom. Sat vremena tamo, pa sat i nešto natrag. Kad bi mi, kao klincu vodiču, dali pet njemačkih maraka, odmah sam trčao u mali dućan po Ledo Snjeguljicu – sjeća se Vlatko Milohnić (44) svoje mladosti. U vrtu nedaleko konobe sami sade salatu, radič, pomidore, tikvice, patlidžane, a šparoge beru u obližnjoj šumi Čavlena. Vlatkova supruga Danijela radi ručno tjesteninu, a kći Laura poslužuje goste.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Turistička ponuda Glavotoka na Krku

– Nedjeljom na Krku, još od davnina, ručak bez šurlice nije bio – nedjeljni ručak. Šurlice radim na tankoj igli za pletenje, svaku moram protrljati kroz ruke. S makarunima je slična priča, tijesto režem pa preko kažiprsta lijepim dva suprotna dijela. A njoke, njih nakon što ih narežem, svakog prođem na ribež za sir da bude hrapav – otkriva način izrade Danijela Milohnić. Preporučuju šurlice šefa kuhinje Karla na kojima su, osim Danijeline tjestenine i kozice, dimljene dagnje te šparoge iz obližnje šume. I pašticada "Pud brest" je sjajna, u njoj su njoki iz Milohnića. Za desert – zapečene palačinke s domaćom skutom.

– Zamislite, iz Baške nam dolaze isti gosti svaku večer na večeru! Pa zar tamo nema restorana? – ponosno pričaju Milohnići u Milohnićima. Nije čudno, tu se jede zaista dobro. Cijena za dvoje – 325 kuna. Dolje u Baški toliko danas cijene samo jedan biftek...

VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 48

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 13

Usluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10

Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 17

Ukupnost ponude (do 5 bodova) 4

UKUPNO 92

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.